Data actualizării:
Data publicării:

Parchetul European, condus de Kövesi, a trimis în judecată 12 inculpați pentru fraudă de 9,5 milioane de euro în domeniul proiectelor IT. Ramificații în 6 țări, inclusiv SUA

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Parchetul European (EPPO) din București a înaintat în această săptămână Tribunalului București un rechizitoriu în care sunt inculpate 12 entități – șase persoane fizice și șase societăți comerciale – într-un dosar complex ce vizează o fraudă de proporții în domeniul proiectelor IT finanțate din fonduri europene. Valoarea prejudiciului estimat se ridică la 9,5 milioane de euro, iar ancheta s-a extins dincolo de granițele României, cu acțiuni desfășurate și în alte state, inclusiv Cipru, Cehia, Monaco, Statele Unite și Ucraina.

Investigația EPPO a vizat trei proiecte de dezvoltare software cu caracter inovator, derulate în perioada 2019-2022, care au beneficiat de finanțare prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

„În cauză sunt trei proiecte IT pentru dezvoltarea de soluţii software inovatoare, finanţate prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR). Pe baza probelor adunate în timpul anchetei, în perioada 2019-2022, beneficiarii proiectelor au prezentat autorităţii de management din România care supraveghează fondurile UE documente false, aparent emise de furnizori, pentru achiziţionarea de bunuri şi prestarea de servicii. Se înţelege că, în unele cazuri, documentele respective implicau operaţiuni comerciale fictive, pentru a obţine în mod necuvenit fonduri de aproximativ 9,5 milioane euro (47.940.498,03 RON) din bugetul UE”, se arată în comunicatul Parchetului European.

Fondurile obținute ilegal ar fi fost virate ulterior în conturile bancare ale unor firme prestatoare fictive, iar o parte dintre aceste societăți, cu activitate internațională, ar fi fost implicate în tranzacții care nu aveau nicio legătură cu scopurile declarate ale proiectelor.

În contextul dimensiunii transfrontaliere a infracțiunii, procurorii au desfășurat acțiuni investigative în mai multe state europene. „Au fost desfăşurate activităţi de strângere de probe în mai multe ţări, printre care Cipru, Cehia şi Malta, în conformitate cu dispoziţiile articolului 31 din Regulamentul EPPO, care permit anchete transfrontaliere mai rapide. În conformitate cu aceste dispoziţii, procurorii delegaţi europeni ai EPPO pot solicita colegilor lor din alte state membre participante să întreprindă măsuri specifice de investigare, într-un mod mai rapid şi mai cuprinzător decât prin metodele tradiţionale de cooperare judiciară. În plus, prin intermediul cooperării internaţionale, au fost efectuate măsuri de investigare şi în Monaco, Statele Unite şi Ucraina”, au transmis reprezentanții EPPO.

Ancheta a fost sprijinită de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), instituție specializată în combaterea fraudelor cu fonduri UE.

Potrivit procurorilor, cei 12 inculpați sunt cercetați pentru fapte de fraudă sau complicitate la fraudă, prin utilizarea de documente false, precum și pentru spălare de bani. Dacă vor fi găsiți vinovați, persoanele fizice riscă pedepse cuprinse între trei ani și zece ani și șase luni de închisoare, în timp ce companiile implicate ar putea fi sancționate cu amenzi de până la 422.000 de euro. De asemenea, acestea ar putea fi supuse confiscării activelor și altor penalități suplimentare.

Citește și: Poate Kövesi să oprească corupția din Europa? Câte fraude fiscale a scos la iveală parchetul condus de româncă 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel