TEPCO a renunţat la răcirea cu apă a reactorulu 1 de la centrala Fukushima
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
centrala nucleara de la fukushima
centrala nucleara de la fukushima

Tehnicienii japonezi au renunţat duminică la încercarea de a asigura răcirea reactorului 1 de la centrala Fukushima prin inundarea cu apă a incintei acestuia, relatează BBC News Online, citat de Mediafax.

Operatorul centralei, TEPCO, a anunţat că barele de combustibil topite au spart o breşă în incintă, determinând scurgerea unei cantităţi de 3.000 de tone de apă contaminată în partea inferioară a clădirii reactorului.

Centrala nucleară a fost grav avariată după cutremurul urmat de tsunami din 11 martie, când sistemele de răcire au fost scoase din funcţiune, barele de combustibil s-au supraîncălzit, iar încercările de eliberare a presiunii au provocat explozii în clădirea reactorului.

Închiderea completă a centralei ar putea dura până în ianuarie, conform unui anunţ făcut de guvernul japonez şi TEPCO.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Goshi Hosono, a declarat că ultimul eşec nu va afecta acest termen. "Vrem să menţinem programul, însă va trebui să schimbăm abordarea", a spus el.

TEPCO a precizat că va anunţa, până marţi, un nou plan de stabilizare a reactorului.

Cutremurul urmat de tsunami din martie s-a soldat cu mii de morţi şi a distrus zone vaste din regiunile de litoral. Săptămâna trecută, guvernul nipon a aprobat un pachet masiv de compensaţii pentru toate persoanele afectate de cutremur, iar analiştii estimează că fondul de compensaţii ar putea ajunge până la 100 de miliarde de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel