Aniversare Teatrul 'Ţăndărică. Brânduşa Silvestru: Cea mai numeroasă şi iubită familie a mea a fost aici
Teatrul de Animaţie 'Ţăndărică' a sărbătorit joi 70 de ani de când s-a constituit în jurul primei secţii de marionete din România, ocazie cu care cei prezenţi la eveniment au fost invitaţi să pătrundă în ceea ce înseamnă marea familie Ţăndărică.
Primul eveniment al serii a fost lansarea albumului 'Cristina Pepino - Scenografie', apărut la Editura UNATC Press, volum ce reuneşte fotografii din spectacole, schiţe de decor, costume din întreaga creaţie a artistei, spectacole realizate împreună cu partenerul său de viaţă şi de scenă, regizorul Cristian Pepino.
Raluca Tulbure, secretar literar al Teatrului Ţăndărică, a spus că albumul este unul 'de excepţie, dedicat unui om care a însemnat enorm pentru istoria teatrului de animaţie din România'.
'Acest album, scos în nişte condiţii grafice extraordinare, este rolul muncii lui Cristi Pepino, care s-a gândit să aducă un omagiu unui om, unui artist, dar mai ales celei care i-a fost parteneră de viaţă. Acest album este, după părerea mea, rezultatul unei mari poveşti, a unei poveşti de viaţă, de artă, de creaţie', a declarat Raluca Tulbure.
La rândul său, Cristian Pepino a afirmat că atunci când a lucrat la acest volum s-a gândit că el ar putea fi de folos tinerilor scenografi de care teatrul de animaţie duce lipsă.
'Cristina, cam cu o lună înainte de a pleca, şi-a adunat tot ce avea pe calculator, şi-a pus în ordine toate schiţele, fotografiile şi filmările de la spectacole. Din păcate, nu avea fotografii, schiţe de la toate spectacolele pe care le-a făcut - sunt mult mai multe decât sunt prezentate în album - şi am avut materialele acestea la dispoziţie ca să fac cartea, la care am lucrat vreo patru luni. Lucrând această carte mă gândeam că s-ar putea să fie de folos tinerilor scenografi de care ducem lipsă şi avem atâta nevoie în teatrele de animaţie, ca şi de tineri regizori, şi că ar merita şi alte personalităţi din domeniul scenografiei să li se dedice câte o monografie sau câte o prezentare, a subliniat Cristian Pepino, cu ocazia lansării.
Organizatorii galei aniversare 'Ţăndărică 70' le-au propus spectatorilor un joc prin care trecutul teatrului era evocat de cei mai tineri actori, iar seniorii au vorbit despre prezent şi viitor. Toţi cei prezenţi la eveniment au fost invitaţi să pătrundă în ceea ce înseamnă marea familie Ţăndărică.
Ce înseamnă familia Ţăndărică a amintit şi actriţa - emblemă a Teatrului de Animaţie 'Ţăndărică', Brânduşa Zaiţa Silvestru. 'Cea mai numeroasă şi iubită familie a mea a fost aici, Teatrul Ţăndărică.
Am avut colegi de la care am învăţat meserie şi păpuşerie, actorie de la vestiţi regizori de teatru, disciplină şi dăruire de la marea Margareta Niculescu, eleganţa, de la Radu Boroianu, şi respectul pentru toţi artiştii, pentru toţi colegii de la Mihaela Tonitza-Iordache. (...) Am toată admiraţia pentru această trupă a teatrului care aş dori să se impună în fruntea teatrului mondial. (...) Fiecare dintre noi să însemne şi, mai ales, dintre voi, cei tineri, performanţa. Orice reuşită a voastră o consider ca o reuşită a muncii mele de profesor şi coleg. Pentru toţi sănătate şi bucuria creaţiei! La mulţi ani, Ţăndărică!', a declarat Brânduşa Zaiţa Silvestru.
Despre spectacolele trecute şi prezente ale Teatrului 'Ţăndărică' au vorbit tinerii actori ai trupei, iar managerul instituţiei, Călin Mocanu, a făcut o reverenţă în faţa celor care au creat şi condus destinele acestui teatru, subliniind că, deşi această instituţie are o vârstă venerabilă, a avut doar cinci directori - Elena Pătrăşcanu, împreună cu actriţa Lucia Calomeri, Margareta Niculescu, Radu Boroianu, Mihaela Tonitza Iordache şi Călin Mocanu.
Printre cei care au urcat pe scenă s-a aflat şi directorul Teatrului Naţional din Beijing, care a declarat că instituţia sa este nu doar un partener al Teatrului Ţăndărică, ci şi un frate mai mic, teatrul chinezesc împlinind şi el 50 de ani de existenţă. Istoria teatrului a fost prezentată, de asemenea, şi printr-un colaj de imagini şi secvenţe de arhivă. Gala s-a încheiat cu spectacolul 'Adunarea păsărilor', regia Cristian Pepino.
Pe lângă actorii din generaţii diferite, la aniversare au fost prezenţi actriţa Emilia Popescu, împreună cu coregrafa Malu Iosif, actorii Antoaneta Cojocaru, Adrian Ciobanu, Mihai Gruia Sandu, directorul de scenă Victor Ioan Frunză, regizorul Mihai Lungeanu, directorii celorlalte două teatre pentru copii din Bucureşti, Adrian Găzdaru şi Lucian Ghimişi, cronicarii de teatru Florica Ichim, Ileana Lucaciu, Ion Parhon, dramaturgul Mircea M. Ionescu. Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul Festivalului Internaţional al Teatrului Contemporan de Animaţie ImPuls, ediţia a XI-a, organizat de Teatrul de Animaţie Ţăndărică, în perioada 7 - 18 noiembrie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News