Țara numită ”paradisul fără Covid”: Mergem fără măști. Lucrurile sunt aproape normale aici
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Sursa foto: Constantin Stanciu / scop.io / Coronavirusul aproape a dispărut într-o țară
Sursa foto: Constantin Stanciu / scop.io / Coronavirusul aproape a dispărut într-o țară
Să mergi pe stradă fără mască, să vezi un meci, pe stadion, alături de prietenii tăi, să stai la o bere, fără stres, la terasă cu colegii. Pentru mulți, sună, mai nou, a ficțiune, dar aceste lucruri se întâmplă într-o țară chiar în aceste momente, în plină pandemie.

Vorbim despre o țară îndepărtată situată în Asia Centrală: Uzbekistan. Situația idilică din Uzbekistan este - potrivit experților din Spania- datorită unei presupuse „imunități de turmă”. Conform acestei teze, primele luni ale pandemiei ar fi lovit țara în așa fel încât un procent mare din populație ar fi trecut prin boală și ar fi fost imunizată, determinând Uzbekistanul să fie pe deplin normal. Cu toate acestea, lucrurile nu sunt atât de roz: coronavirusul este încă prezent în această țară.

”Aici nu suntem străini de Covid, dar este adevărat că situația este mai bună în comparație cu multe locuri, mai ales cu Europa”, spune Diego Bardanca, un fotbalist spaniol care joacă de o lună în Lokomotiv Tașkent, echipa din capitala uzbecă.

Primul caz de Covid-19 în Uzbekistan a fost raportat la 15 martie 2020, care a declanșat alarma și, așa cum s-a întâmplat în alte părți, a fost rapid decretată o carantină strictă.

O țară fără restricții?

Țara nu a depășit pandemia. Diego precizează că, în ciuda faptului că măsurile au fost relaxate, restricțiile continuă. "În spațiile închise, cum ar fi băncile, supermarketurile sau mijloacele de transport în comun, trebuie să purtați o mască, mai departe intră puțin în responsabilitatea socială a fiecăruia. Pe stradă oamenii poartă mască doar dacă doresc", a spus fotbalistul care recunoaște că este încă surprins să poată trăi într-un loc în care viața pare să se apropie de normalitate.

Bardanca a zis că venirea în Uzbekistan a necesitat mai multe controale pentru a se asigura că nu este infectat:, „În afară de PCR pe care ți-l cer în aproape toate locurile, odată ce ai ajuns aici, îți mai fac un test. Trebuie să așteptați o oră sau două pentru rezultate și în funcție de rezultat, puteți sau nu intra în țară”.

Ce spun datele?

Cu o populație care depășește 33 de milioane de locuitori, până în prezent au fost înregistrate în țară doar 80.053 de cazuri de Covid-19, dintre care 78.587 (98%) s-au recuperat complet. Potrivit datelor furnizate de ambasadă, 622 de persoane au murit pe parcursul întregii pandemii. Până în prezent, în Uzbekistan au fost efectuate 6,5 milioane de teste PCR. Aceasta reprezintă, potrivit ambasadei, „19% din populația totală a țării”.

Întrebat despre problema imunității efective, ambasadorul din această țară precizează că „trebuie luat în considerare faptul că numărul cazurilor raportate este înregistrat conform testelor PCR confirmate de laborator pentru COVID-19. În plus, datele raportate nu includ numărul persoanelor cu un curs asimptomatic al bolii care nu au fost supuse testelor de laborator pentru a detecta coronavirusul", spune el, evitând să afirme dacă aceasta este poziția oficială care explică situația pozitivă pe care o trăiesc.

Într-o lume hiperconectată, ambasada insistă asupra faptului că Uzbekistanul nu a intrat într-o eră post-covid deoarece „există îngrijorare din cauza ratelor ridicate de boli din alte țări ale lumii, în special a situației nefavorabile din regiunea europeană și circulația noilor variante ale virusului".

Cu toate acestea, situația epidemiologică din Uzbekistan pare să se îndrepte spre o revenire rapidă la normalitate. După cum își amintește Diego Bardanca, "în comparație cu restul lumii trăim într-o situație privilegiată. Putem să vedem zâmbete pe stradă. Acest gest simplu, atât de apropiat, produce multă fericire", scrie 20min.es.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel