Data publicării:
Marea Britanie și Germania transmit Rusiei că Ucraina va continua să lupte, datorită sprijinului occidental

Germania și Marea Britanie au trimis vineri un mesaj Rusiei că Ucraina își va putea continua lupta datorită sprijinului occidental, chiar dacă SUA au continuat discuțiile cu Moscova.
Puterile europene au condus pentru prima dată o reuniune a așa-numitului grup Ramstein — format din aproximativ 50 de țări care oferă sprijin militar Ucrainei — după ce Washingtonul a renunțat la conducerea grupului, și au declarat că nu au detectat niciun semn că Vladimir Putin ar fi pregătit pentru pace, notează Reuters.
În timp ce avea loc întâlnirea, trimisul special al președintelui american Donald Trump, Steve Witkoff, a zburat în Rusia, ceea ce părea să fie un început de discuții cu președintele rus.
„Având în vedere agresiunea continuă a Rusiei împotriva Ucrainei, trebuie să admitem că pacea în Ucraina pare de neatins în viitorul apropiat,” a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, după întâlnirea desfășurată la sediul NATO din Bruxelles.
Grupul de Contact pentru Apărarea Ucrainei, denumirea oficială a formatului, a fost creat de SUA sub administrația Biden pentru a coordona ajutorul militar acordat Ucrainei și pentru a încuraja guvernele să ofere mai mult sprijin.
Însă administrația Trump, care a pus sub semnul întrebării sprijinul militar viitor pentru Ucraina, întrucât presează ambele părți pentru o încetare a focului și caută să pună capăt izolării Rusiei, a făcut un pas înapoi din poziția de lider al grupului.
Marea Britanie și Germania transmit Rusiei că Ucraina va continua să lupte, datorită sprijinului occidental
Vorbind cu jurnaliștii, atât Pistorius, cât și omologul său britanic, John Healey, au încercat să liniștească Ucraina spunând că sprijinul militar occidental va continua.
„Ne vom asigura că Ucraina continuă să beneficieze de sprijinul nostru militar comun. Rusia trebuie să înțeleagă că Ucraina este capabilă să lupte în continuare, iar noi o vom sprijini... Ucraina poate conta pe noi,” a spus Pistorius.
Healey a descris anul 2025 ca fiind unul crucial în lupta Ucrainei împotriva invaziei ruse: „Acum este un moment critic în acest război... și transmitem Ucrainei: suntem alături de voi în luptă și vom fi alături de voi și în pace.”
Pistorius a minimalizat faptul că secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a participat la întâlnire doar virtual, spunând că acest lucru s-a datorat unor motive de programare și a adăugat: „Cel mai important este că a participat.”
Totuși, Pistorius a recunoscut că nu este clar cum va evolua participarea și sprijinul SUA pe viitor.
Președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski a participat și el la întâlnire prin videoconferință.
Principalii aliați europeni ai Ucrainei au fost dornici să mențină activ grupul Ramstein pentru a păstra presiunea privind livrările de armament către Ucraina și pentru a demonstra sprijinul continuu față de Kiev.
În cadrul întâlnirii, atât Marea Britanie, cât și Germania și-au prezentat cele mai recente angajamente privind ajutorul militar acordat Ucrainei.
Pachetul Germaniei a inclus patru sisteme de apărare aeriană IRIS-T cu 300 de rachete. Marea Britanie a anunțat că, împreună cu Norvegia, va finanța sisteme radar, mine antitanc și sute de mii de drone.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News