Data publicării:

Rusia ar putea plasa arme nucleare în spațiu, avertizează NATO. Mark Rutte exprimă o "îngrijorare considerabilă"

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik

NATO își exprimă îngrijorarea față de posibila desfășurare de arme nucleare de către Rusia în spațiu.

NATO a exprimat îngrijorări serioase cu privire la posibilitatea ca Rusia să desfășoare arme nucleare în spațiu, potrivit unui articol publicat sâmbătă de publicația germană Welt am Sonntag, citând agențiile dpa și Agerpres.

Mark Rutte, secretarul general al NATO, a declarat în interviu că Alianța Nord-Atlantică este conștientă de intențiile Rusiei de a plasa arme nucleare în spațiu. Rutte a subliniat că tehnologia actuală a Rusiei în domeniul spațial nu se compară cu cea a țărilor din Occident, fiind considerată învechită.

Cu toate acestea, el a menționat că plasarea de arme nucleare în spațiu ar putea adăuga o dimensiune semnificativă la capacitățile militare ale Rusiei, o situație care provoacă o "îngrijorare considerabilă".

Rutte a tras un semnal de alarmă cu privire la o posibilă încălcare a Tratatului din 1967

Armele anti-sateliți, menționate de Rutte, nu sunt destinate să lovească Pământul, ci să vizeze sateliții din orbită. Distrugerea sateliților ar putea genera un haos global, având în vedere că multe dintre infrastructurile critice depind de aceștia, de la comunicații până la navigație și meteorologie.

În continuare, Rutte a tras un semnal de alarmă cu privire la o posibilă încălcare a Tratatului din 1967 privind utilizarea pașnică a spațiului. Acesta, semnat de majoritatea țărilor lumii, inclusiv de Rusia și SUA, interzice plasarea de arme nucleare în spațiu. Secretarul general al NATO a subliniat faptul că, în ultimele decenii, competiția în spațiu a devenit tot mai intensă, iar acest mediu a devenit mult mai congestionat și imprevizibil, afectând nu doar domeniul comercial, ci și securitatea globală.

Rutte a mai menționat că, în contextul amenințărilor emergente, NATO a adaptat politica sa de apărare colectivă. Potrivit deciziilor din 2021, articolul 5 din tratatul NATO, care prevede un răspuns colectiv în fața unui atac armat asupra unui aliat, se aplică și în cazul unui atac provenit din spațiu. Această clauză de apărare colectivă a fost invocată pentru prima și, până în prezent, singura dată în istoria NATO după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, când aliații au sprijinit Statele Unite, conform Agerpres.

Cum ar putea Rusia cu noua sa armă nucleară spaţială să paralizeze America: Pană de curent națională, imobilizări militare și dezactivarea sistemul bancar

Nu este clar ce anume plănuiește Moscova să plaseze în spațiu, dar, potrivit primelor rapoarte ale unor surse guvernamentale americane anonime de anul trecut, o armă nucleară spațială ar fi folosită pentru a ataca sateliți pe orbită, mai degrabă decât pentru a lovi ținte la sol.

În timp ce bombele nucleare sunt de obicei considerate arme menite să provoace un număr mare de victime și distrugerea în masă a proprietății, în spațiu strategia pare să fie crearea unui puls electromagnetic (EMP).

Atunci când o bombă nucleară explodează, fie pe uscat, fie în spațiu, aceasta creează un EMP. Această explozie de energie electromagnetică poate dezactiva sau distruge echipamentele electronice, inclusiv sateliții.

Dacă o armă rusă pe orbită ar ataca sateliții americani, ar putea paraliza efectiv SUA, provocând pene de curent la nivel național și oprind comunicațiile.

Turnurile de telefonie mobilă, internetul, GPS-ul, sistemele bancare, rețelele de energie electrică, primii respondenți și operațiunile militare ar putea fi afectate. Citește toată știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel