Tantrumurile celor mici îi pot transforma în adulți nematurizați complet. Violeta Mihalașcu, psiholog, vorbește despre gestionarea corectă a crizelor copiilor
Tantrumul, comportamentul care este cunoscut ca fiind specific copiilor, poate apărea în mai multe circumstanțe, inclusiv la adulți. Despre ce este, cum trebuie gestionat acesta și ce nu trebuie să le spunem celor mici niciodată în situațiile tensionate, vorbește psihologul clinician Violeta Mihalașcu.
Orice persoană se poate confrunta cu tantrumurile, spune Violeta Mihalașcu, psiholog clinician și analist comportamental. „Este un moment în viața oricărei persoane în care resursele emoționale sunt depășite de evenimentul stresor cu care se confruntă acea persoană.”, a continuat psiholoaga. Acestea se răresc odată cu maturizarea.
De multe ori, tantrumurile sunt cauzate de dorințe care nu pot fi îndeplinite, în cazul celor mici. Ele sunt un mecanism de reglare emoțională, ajută la „reducerea intensității emoției pe care o simt la momentul respectiv. Ne ardem foarte rapid dacă trăim emoțiile atât de puternic.”, spune Violeta Mihalașcu.
Percepția conform căreia tantrumurile sunt mecanismele prin care cei mici vor să încerce să dobândească ceea ce își doresc în orice situație este aparent eronată. Cei mici pot observa o corelare dintre comportamentul lor și obținerea efectelor dorite, dar ele nu încep din acest motiv. Corelarea se face ca o legătură cauză-efect după repetarea acestui comportament în mai multe instanțe, iar menținerea unui front rigid de partea părinților nu va avea efectul încetării apariției tantrumurilor.
„Copilul este suficient de inteligent încât să vadă ce funcționează ca să te convingă să îi dai ceea ce vrea.”, spune psiholoaga. Mai ales în primii ani de viață, se pare că aceștia sunt „experți” în comunicarea emoțiilor, neavând accesibile cuvintele la această vârstă.
Sfatul direct dat de către analista comportamentală este de a aborda aceste tantrumuri ca fiind momente de învățare:
„Pe măsură ce nu abordăm un tantrum ca pe un moment de învățare, ci mai de grabă adăugăm tensiune în el cu propria noastră tensiune și agitație și lipsă de calm, tantrumurile vor crește în intensitate.”, spune specialista. Gradul tantrumurilor va crește în amploare pe măsură ce se pun paie pe foc. Copilul trebuie învățat cum să se calmeze.
„De multe ori nu îl calmăm noi. Noi suntem martori la propria lui calmare, suntem ca o păturică moale pe care poate să se lase când a eliberat tot.”, a mai menționat Violeta Mihalașcu. Gestionarea și explicarea acestor evenimente sunt esențiale pentru progresul celui mic. Astfel pentru explicarea situației ar trebui narate evenimentele într-un mod obiectiv pentru a putea ajuta copilul să conceapă evenimentele care i-au cauzat tantrumul. „Copilul nu are capacitatea să se uite din afara evenimentului și să înțeleagă”, a spus Mihalașcu.
Chiar și adulții pot ajunge să trăiască astfel de situații în societate, mai ales dacă maturizarea emoțională nu a ajuns la bun sfârșit, motiv pentru care este extrem de importantă gestionarea corectă a tantrumurilor la vârste fragede.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News