Ţânţari modificaţi genetic, eliberaţi în SUA. Sunt purtători ai unei gene letale
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ Pexels
Foto cu caracter ilustrativ Pexels
Au fost eliberați primii țânțari modificați genetic în Statele Unite.

Ţânţari modificaţi genetic au fost eliberaţi de compania de biotehnologie Oxitec în Florida Keys, cu scopul de a suprima populaţiile de ţânţari sălbatici purtători de boli din această regiune, o premieră în Statele Unite, relatează Live Science, citează Agerpres.

Oxitec a eliberat anterior ţânţari Aedes aegypti modificaţi genetic în Brazilia, Insulele Cayman, Panama şi Malaezia, zone în care, potrivit companiei, populaţiile locale din această specie s-au redus ulterior cu cel puţin 90%.

Tânțarii Aedes aegypti pot declanșa mai multe boli


Exemplarele de Aedes aegypti pot fi purtătoare ale unor virusuri care declanşează boli, precum Zika, dengue, chikungunya şi febra galbenă, iar eliberarea ţânţarilor modificaţi genetic oferă o modalitate de a controla populaţia fără a utiliza pesticide.

Ţânţarii modificaţi, toţi masculi, sunt purtători ai unei gene letale; când dăunătorii modificaţi genetic se împerechează cu femele de ţânţari sălbatici, gena letală este transmisă descendenţilor. Cu toate că gena nu afectează supravieţuirea masculilor, împiedică descendenţii de sex feminin să dezvolte o proteină esenţială şi astfel mor înainte de a ajunge la maturitate.

Doar ţânţarii de sex feminin înţeapă oamenii (exemplarele de sex masculin se hrănesc exclusiv cu nectar), astfel încât insectele modificate şi descendenţii lor de sex masculin supravieţuitori nu pot transmite boli oamenilor.

1 milion de dolari, alocați anual pentru înlăturarea țânțarilor



Aedes aegypti reprezintă aproximativ 4% din populaţia de ţânţari din Florida Keys, însă provoacă marea majoritate a bolilor transmise de aceste insecte populaţiei din zonă, conform Nature.

Organismul pentru controlul ţânţarilor din Florida Keys (FKMCD) alocă de obicei un buget de 1 milion de dolari pe an pentru combaterea acestor dăunători, recurgând la măsuri costisitoare, cum ar fi pulverizarea insecticidelor pe cale aeriană., potrivit Gizmodo.

Eliberarea a sute de milioane de ţânţari modificaţi genetic poate fi o opţiune mai puţin costisitoare şi mai eficientă, a concluzionat consiliul, mai ales că, în timp, populaţiile de ţânţari devin rezistente la pesticide.

Această campanie de eliberare reprezintă un test iniţial, prin care Oxitec va putea colecta date înainte de a derula un al doilea test, cu aproape 20 de milioane de ţânţari, la sfârşitul acestui an, conform Nature.

Cum vor fi monitorizați țânțarii



Compania va captura ţânţari pe tot parcursul perioadei de testare pentru a observa cât de departe călătoresc insectele faţă de recipientele din care sunt eliberate, cât trăiesc şi dacă exemplarele de sex feminin preiau cu adevărat gena letală şi ulterior mor.

Pentru a facilita monitorizarea ţânţarilor modificaţi genetic, Oxitec a introdus o genă care face ca insectele să strălucească atunci când sunt expuse la o anumită culoare de lumină.

Iniţiativa se confruntă cu o puternică opoziţie din partea unui grup de rezidenţi din Florida Keys, precum şi a Centrului pentru Siguranţa Alimentelor şi a Coaliţiei de Mediu din Florida Keys.

Locațiile în care se află țânțarii modificați genetic, secrete



De teamă că recipientele cu ouă de ţânţari ar putea fi vandalizate, Oxitec le-a plasat pe proprietăţi private şi nu a dezvăluit public locaţiile, a notat Nature.

Când apare ceva nou şi revoluţionar, reacţia imediată a multor oameni este să spună: 'Staţi!' , a declarat pentru Nature Anthony James, specialist în biologie moleculară care studiază ţânţarii modificaţi genetic la Universitatea din California, care nu a fost implicat în proiectul Oxitec. Aşadar, faptul că (Oxitec) a reuşit să implementeze testarea pe teren în Statele Unite este un lucru mare, a precizat cercetătorul.

Nu se cunoaşte deocamdată dacă ţânţarii modificaţi genetic vor avea efecte neintenţionate asupra ţânţarilor locali, animalelor sau ecosistemului în general, a relatat anterior Live Science.

Eșecul din Brazilia și Jacobina



Spre exemplu, după ce Oxitec a eliberat ţânţari modificaţi genetic în Jacobina, Brazilia, genele insectelor au apărut la populaţiile locale de ţânţari, ceea ce a sugerat faptul că gena letală nu a reuşit să omoare unii descendenţi înainte de a se împerechea. Puii lor hibrizi nu au devenit purtători ai genei letale, ci au prezentat în schimb gene de la populaţiile originale de ţânţari din Cuba şi Mexic utilizaţi iniţial la crearea ţânţarilor modificaţi genetic, potrivit unui studiu din 2019 publicat în jurnalul Scientific Reports. Nu este clar dacă sau cum aceste noi gene au modificat biologia ţânţarilor.

Natalie Kofler, specialistă în biologie moleculară şi fondatoare a Editing Nature, o organizaţie care pledează pentru utilizarea responsabilă a tehnologiei de editare a genelor, a declarat pentru Nature că speră ca testul Oxitec să se desfăşoare într-un mod transparent şi care poate ameliora sentimentele membrilor comunităţii cu privire la întreaga situaţie şi, de asemenea, că datele vor oferi o perspectivă asupra modului în care dăunătorii ar putea afecta speciile şi ecosistemele locale.

 

Țânțarul Aedes aegypti există și în România

Țânțarul febrei galbene (Aedes aegypti) este un țânțar din familia culicide răspândit în zonele subtropicale din Africa, Asia, America, nordul Australiei. În Europa a fost găsit în trecut în Creta, Cipru, Franța, Grecia, Italia, Portugalia, Sardinia, Spania, sudul Rusiei, Turcia și fosta Iugoslavie. În prezent în Europa a fost găsit numai în Madeira, Olanda și în nord-estul coastei Mării Negre (sudul Rusiei și Georgia). De curând, în anul 2020, el a fost identificat si în România și Republica Moldova.

Pe lângă disconfortul pe care îl produc prin înțepăturile lor, acești țânțari pot transmite omului câteva boli virale deosebit de grave, și anume: denga, febra galbenă, febra Chikungunya și febra Zika și probabil encefalita ecvină venezueliană și febra West Nile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel