Surse - Pensiile și salariile nu vor crește anul acesta
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Potrivit unor surse DC News, pensiile și salariile nu vor crește anul acesta.

Conform unor surse DC News, pensiile și salariile nu vor crește anul asta. Decizia de majorare se va lua după ce apare proiectul de buget pe anul viitor în următoarele două luni. Totodată, nu s-a discutat nicio variantă de creștere a pensiilor și salariilor și nici a salariului minim.

În Guvernul României nu s-a discutat niciuna dintre variante de creștere a punctului de pensie. Nici discuția despre varianta de creștere a salariului minim la 3.000 de lei nu a fost confirmată.

 

E oficial! Bursele pentru elevi se vor plăti, de luna viitoare, obligatoriu în data de 15

Bursele școlare vor fi plătite obligatoriu pe data de 15 ale lunii pentru luna care a trecut, potrivit Hotărârii Guvernului nr 1.138, publicată în Monitorul Oficial miercuri seara. Actul normativ a fost aprobat de Guvern.

„Bursele prevăzute la art. 1 alin (1) se plătesc la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă”, prevede articolul 2 al Hg-ului.

Săptămâna trecută secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, declara că „pe data de 15 a fiecărei luni, unitatea de învățământ este obligată să plătească bursele elevilor pentru luna încheiată”.

Cuantumul minim al burselor este același ca anul trecut școlar, sumele rămân neschimbate:

500 lei, pentru bursa de performanță;

200 lei, pentru bursa de merit;

150 lei, pentru bursa de studiu;

200 lei, pentru bursa de ajutor social

Ce prevede ordinul

Noile criterii de acordare a burselor au fost aprobate pe 7 septembrie. Bursa de merit nu se mai acordă elevilor de clasa a V-a. Aceasta se acorda până acum pe baza mediei din semestrul al II-lea, însă anul acesta anul școlar este împărțit altfel, pe module, nu pe semestre. Din această cauză, bursa de merit este acordată doar elevilor din clasele VI-XII, din școlile de stat, prevede ordinul ministrului Educației.

De asemenea, este eliminată și bursa socială pentru elevii din mediul rural care învață în altă localitate decât cea de domiciliu. Potrivit surselor Edupedu.ro, reprezentanții Ministerului Educației ar fi invocat lipsa banilor în tăierea liceenilor din mediul rural de pe lista beneficiarilor de burse de ajutor social. Consiliul Național al Elevilor a acuzat ministerul Educației că nu a transmis public modificările criteriilor de acordare a burselor și a semnalat că se produce o inechitate pentru elevii care nu mai beneficiază de bursă socială dacă învață într-o altă localitate față de cea de domiciliu (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel