Data actualizării:
Data publicării:

Supa cremă de ”plăcintar”, benefică pentru întărirea imunității

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik
Supa cremă de dovleac plăcintar este ideală în zilele reci, cu efecte importante asupra imunității.

Ingrediente

1 dovleac plăcintar

1 căpățână  de usturoi

1 ceapă

1 măr

1 mână de nuci

Ulei

Un vârf de cuțit de sare

1 linguriță de pudră de paprika

1 linguriță sirop de arțar

500 ml supă de legume

Mod de preparare

Dovleacul se taie în două și se curăță de sâmburi. Se crestează pentru a se pătrunde mai bine și se așază într-o tavă încăpătoare. Într-una dintre scobituri se pune mărul tăiat cubulețe mici, în cealaltă pumnul de nuci. În tavă, alături de dovleac se pune ceapa tăiată mare și căpățâna de usturoi. Se condimentează cu sare și pudra de paprika, se unge cu ulei și se bagă la copt, pentru 60 de minute la 200 de grade Celsius.

După ce se coc dovleacul și celelalte legume, toate se pasează și se amestecă cu supa de legume. Se poate consuma rece, la temperatura camerei sau fierbinte, după preferințe.

Pentru asezonare puteți pune puțină smântână, pătrunjel verde.

Dovleacul plăcintar, informații nutriționale

O cană (205 grame) de dovleac  plăcintar  gătit oferă:

Calorii: 82

Carbohidrați: 22 grame

Proteine: 2 grame

Fibre: 7 grame

Vitamina A: 457% din doza zilnică de referință (DZR)

Vitamina C: 52% din DZR

Vitamina E: 13% din DZR

Tiamină (B1): 10% din DZR

Niacină (B3): 10% din DZR

Piridoxină (B6): 13% din DZR

Folat (B9): 10% din DZR

Magneziu: 15% din DZR

Potasiu: 17% din DZR

Mangan: 18% din IDR, notează Healthline.

Beneficiile dovleacului plăcintar

După cum puteți vedea, dovleacul plăcintar  este sărac în calorii, dar foarte bogat de nurienți importanți pentru sănătate.

Vitamina A, unul dintre cei mai puternici antioxidanți, este esențial pentru sănătatea vederii. Iar plăcintarul conține beta-caroten, o formă a vitaminei A care este foarte importantă pentru sănătatea ocular.

Studiile arată că introducerea în dietă a alimentelor sau suplimentelor cu beta-caroten poate ajuta la prevenirea degenerării maculare legate de vârstă - o formă de pierdere a vederii care devine mai frecventă pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. De asemenea, vitamina C, vitamina E și zincul ajută în scăderea riscului de apariție a degenerarării maculare legate de vârstă.

Antioxidanții ajută la prevenirea sau încetinirea deteriorării celulare și reduc inflamația, ceea ce poate reduce riscul mai multor boli cronice, precum anumite cancere (prostată sau pulmonar), bolile de inimă, dar și previne declinul mental, ca urmare a conținutului de vitamine din complexul B-urilor, scrie Very Well Fit.

De asemenea, dovleacul plăcintar, bogat în fibre solubile și insolubile, este benefic atunci când vreți să scădeți în greutate, oferind în același timp și sațietate pe termen mai lung.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel