Data publicării:

Furtuna Ashley aduce un val de aer polar. Elena Mateescu (ANM) anunță ploi și scăderi bruște de temperatură

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Vremea
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, a spus cum va fi vremea în următoarea perioadă.

Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, a spus cum va fi vremea în perioada următoare, pe măsură de furtuna Ashley aduce un val de aer polar peste Europa.

„Începând de duminică, vremea, din punct de vedere termic, o să se răcească semnificativ în aproape toată țara. Dacă până sâmbătă vorbim de temperaturi mai ridicate pentru ultima decadă a lunii septembrie, pentru că ecartul termic se situează între 20-25 până la 34 de grade Celsius pentru ziua de vineri, cea mai călduroasă zi din această săptămână, de duminică, valorile de temperaturi nu vor mai înregistra valori decât până la cel mult 22 de grade Celsius.

Va fi o diferență semnificativă la nivel național, de la temperaturi de 34 de grade Celsius, până la cel mult 22 în sudul și sud-estul țării, în timp ce în regiunile intracarpatice vor fi valori char mai coborâte, până la 15-16 grade. Valorile sunt mai mici cu peste 10-15 grade față de ce vom înregistra în aceste zile.

O dată cu răcirea vom avea și fenomene de instabilitatea atmosferică, mai întâi în vestul și nord-vestul țării, iar apoi cu extindere în toată țara. Începând de sâmbătă, până luni, valorile cantităților de precipitații pot fi mai mari. Monitorizăm zilnic și pe parcursul zilei de vineri vom interveni, dacă va fi nevoie, cu o alertă generală“, a zis Elena Mateescu.

„Așa cum arată informațiile pe care le avem în acest moment, cantitățile estimate pentru intervalul sâmbătă - luni vor fi punctiform de 60-80 de litri pe metru pătrat. Ne încadrăm la aceste valori în codul portocaliu. Cele mai mari cantități de precipitații sunt așteptate în vestul, sudul și centrul țării. Dacă vom constata că vom depăși pragul de 80-100 de litri pe metru pătrat, vom interveni cu avertizările de tip NOWCASTING de cod roșu“, a mai zis Elena Mateescu.

Foto: Unsplash

Europa va fi lovită în următoarea perioadă de furtuna Ashley, ale cărei efecte se vor vedea începând de joi în vestul continentului, iar din noaptea de sâmbătă spre duminică și în România. Un front de aer rece de origine maritim-polară va traversa continentul de la vest spre est.

Furtuna Ashley va aduce vânt puternic cu rafale de peste 100 - 120 km/h, diferențe termice de la o zi la alta, averse, vijelii, ninsori în zonele alpine. 

Ajungerea furtunii Ashley în România coincide aproximativ cu momentul în care viitura de pe Dunăre va ajunge în țara noastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel