Data publicării:

SUA vor relua sprijinul pentru securitatea Ucrainei, iar Kievul spune că este gata să accepte propunerea de armistițiu. Reacția Moscovei rămâne incertă

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

SUA vor relua ajutorul militar și schimbul de informații cu Ucraina, iar președintele Volodimir Zelenski a declarat că țara sa este dispusă să accepte propunerea americană de armistițiu de 30 de zile, urmând ca Rusia să decidă dacă va accepta condițiile.

Statele Unite au anunțat marți că vor relua sprijinul militar și cooperarea în materie de informații cu Ucraina, după ce Kievul și-a exprimat disponibilitatea de a susține inițiativa Washingtonului privind o încetare a focului pe o perioadă de 30 de zile cu Rusia. Această decizie a fost comunicată într-o declarație comună a celor două state.

În cadrul unor negocieri care au durat peste opt ore la Jeddah, în Arabia Saudită, secretarul de stat american, Marco Rubio, a transmis că propunerea urmează să fie prezentată Moscovei, iar decizia finală aparține acum Kremlinului.

Se dorește un răspuns afirmativ din partea Rusiei cât mai curând posibil, pentru a putea avansa către etapa următoare – negocieri concrete, a explicat Rubio, referindu-se la poziția administrației conduse de președintele Donald Trump.

Conflictul ruso-ucrainean a intrat în al treilea an, iar forțele ruse controlează în prezent aproximativ 20% din teritoriul ucrainean, inclusiv Crimeea, anexată de Moscova în 2014. Oficialii americani insistă asupra necesității unui acord extins, care să implice atât Rusia, cât și Ucraina, într-un proces de pace accelerat.

"În fiecare zi care trece, acest război continuă, oamenii mor, sunt bombardați, sunt răniți de ambele părți ale conflictului," a subliniat Rubio.

Ce va face Moscova?

Reacția Kremlinului rămâne imprevizibilă. Deși Vladimir Putin s-a arătat deschis discuțiilor despre un tratat de pace, el a respins ideea unui armistițiu temporar, afirmând că orice acord trebuie să ofere garanții pe termen lung pentru securitatea Rusiei.

Pe 20 ianuarie, într-o ședință a Consiliului de Securitate, liderul de la Kremlin a declarat că nu este nevoie de un scurt armistițiu, o pauză strategică pentru regrupare și reînarmare, ci de o soluție durabilă.

Putin a reiterat, de asemenea, că Rusia nu va accepta nicio concesie teritorială și a cerut retragerea completă a trupelor ucrainene din patru regiuni ocupate parțial de forțele ruse.

"Orice acord – oricât de necesar ar fi compromisul – trebuie să fie în termenii noștri, nu ai americanilor," a declarat un parlamentar rus influent.

Ministerul rus de Externe a fost rezervat în comentarii, limitându-se la a transmite că nu exclude contactele cu reprezentanții americani.

Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat în Arabia Saudită, dar fără a participa direct la negocieri, a salutat propunerea de armistițiu, subliniind că acesta ar trebui să se aplice pe întregul front de luptă, nu doar în spațiul aerian și naval.

Dacă Rusia acceptă, armistițiul ar putea intra în vigoare imediat

Zelenski a afirmat că, dacă Rusia acceptă, armistițiul ar putea intra în vigoare imediat.

Cele 30 de zile de încetare a ostilităților vor oferi un timp de consolidare, iar împreună cu partenerii occidentali ai Ucrainei, elementele esențiale pentru o pace stabilă și un cadru de securitate durabil sunt promițătoare, consideră liderul ucrainean, potrivit Reuters.

CITEȘTE ȘI: Keir Starmer salută propunerea de încetare a focului în Ucraina. Mesaj ferm pentru Rusia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel