Data actualizării:
Data publicării:

SUA testează o rachetă nucleară hipersonică capabilă să ajungă la Moscova în 30 de minute, pe fondul creșterii amenințărilor cu un al treilea război mondial

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Armata americană a efectuat un test de lansare a unei rachete nucleare hipersonice.

Armata americană a efectuat un test de lansare a unei rachete nucleare hipersonice, care este concepută pentru a contracara amenințarea militară în creștere a Chinei și a Rusiei. 

Oficiali militari au declarat că scopul testului a fost acela de a arăta "disponibilitatea forțelor nucleare americane" și de a oferi "încredere în descurajarea nucleară", pe fondul temerilor legate de amenințarea tot mai mare a izbucnirii celui de-al treilea război mondial.

În cadrul demonstrației, o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) Minuteman III neînarmată a fost lansată la ora 12:56 (ora României) de la Baza Forțelor Spațiale Vandenberg din California.

Arma a călătorit mai mult de 6500 de kilometri cu o viteză de peste 24140 de kilometri pe oră până la un poligon de testare din Insulele Marshall, în centrul Oceanului Pacific.

"Această lansare de test marchează începutul unei săptămâni remarcabile pentru Gardienii și aviatorii noștri de la Vandenberg, cu două lansări de test programate de la poligonul vestic', a declarat colonelul Bryan Titus, vicecomandantul Space Launch Delta 30, a fost autoritatea de decizie a lansării. Aceste teste au o semnificație imensă, nu numai pentru apărarea națiunii noastre, dar servesc, de asemenea, ca un moment crucial în prezentarea capacităților excepționale și a expertizei echipei noastre dedicate", spun oficialii militari.

Racheta este capabilă să atingă orice țintă din întreaga lume în doar 30 de minute de la lansare, informează Air Force Technology. 

Moscova se află la aproximativ 9500 de kilometri de California, în timp ce Beijingul este la aproximativ 9600 de kilometri distanță - cele două națiuni considerate o amenințare pentru SUA.

Ridicarea de către președintele Joe Biden a restricțiilor impuse Ucrainei, legate de folosirea armamentului occidental, a mărit tensiunile cu Rusia

ICBM este unul dintre cele două tipuri de rachete balistice utilizate în prezent de America - celălalt este reprezentat de rachetele balistice lansate de submarine (SLBM), care sunt lansate de pe submarine subacvatice.

Cu toate acestea, racheta americană Titan a atins viteze de 16.000 mph atunci când a fost folosită din 1963 până în 1987.

Titan era capabil să se deplaseze către o țintă aflată la peste 6.000 de mile distanță în mai puțin de 30 de minute.

Dar racheta a fost eliminată treptat pentru a face loc unor sisteme mai avansate, cum ar fi MX Peacekeeper, care avea o viteză și o distanță similare.

ICBM este o componentă vitală a forțelor nucleare ale armatei americane, capabilă să livreze o încărcătură nucleară către ținte din întreaga lume, dar este programată să fie eliminată treptat până în 2029 și înlocuită cu ICBM LGM-35A Sentinel.

Forțele aeriene americane au declarat că "sistemul de armament Sentinel este cea mai rentabilă opțiune pentru a menține o parte terestră sigură, securizată și eficientă a triadei nucleare și ar urma să își extindă capacitățile până în 2075".

Viitoarea armă va înlocui cele 400 de ICBM Minuteman III, aflate în prezent în serviciu de peste 50 de ani în câmpurile de rachete ale Forțelor Aeriene de la Baza Forțelor Aeriene F.E. Warren (AFB), Wyoming; Malmstrom AFB, Montana; și Minot AFB, Dakota de Nord.

Demonstrația de marți a fost, de asemenea, prima din cele două lansări de testare programate pentru această săptămână - următoarea este programată pentru joi. 

Baza spațială Vandenberg găzduiește Escadrila 576th Flight Test Squadron a Comandamentului Global Strike al Forțelor Aeriene, care este singura escadrilă dedicată testelor ICMB din SUA. 

Ridicarea de către președintele Joe Biden a restricțiilor impuse Ucrainei, în ceea ce privește utilizarea armelor americane pentru atacuri directe pe teritoriul rusesc, a mărit tensiunile din planul internațional.

Iar cu câteva zile înainte, pușcașii marini din SUA și Filipine au desfășurat antrenamente de război amenințătoare pe mici insule aflate la mică distanță de Taiwan, ca pregătire pentru a intra în luptă cu China.

Cu toate acestea, oficialii au declarat că astfel de teste nu au legătură cu știrile mondiale, ci sunt lansări de rutină pentru a se asigura că totul funcționează la nivelul standardelor, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel