Data actualizării:
Data publicării:

O sabie veche de 3.000 de ani cu origini biblice a fost descoperită în Egipt

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Arheologii au descoperit o sabie antică în Egipt, care este legată de un faraon ce este trecut în biblie.

Lama de bronz, despre care se crede că are aproximativ 3.000 de ani, poartă inscripțiile lui Ramses al II-lea, considerat cel mai puternic rege al Egiptului antic.

Mulți cercetători, precum și filmele de la Hollywood, au sugerat că Ramses a fost faraonul care i-a înrobit pe israeliți în Cartea Exodului.

Ramses, care a domnit între 1279 și 1213 î.Hr., era cunoscut pentru puterea sa militară și geniul strategic, conducând o armată de aproximativ 100.000 de soldați.

Sabia antică probabil nu a aparținut faimosului rege, ci mai degrabă unuia dintre soldații săi staționați la fort, au declarat experții.

Ramses era cunoscut de succesorii săi drept „Strămoșul Mare” pentru că a condus mai multe expediții militare și a extins Imperiul Egiptean

Elizabeth Frood, egiptolog la Universitatea Oxford, care nu a fost implicată în săpături, a declarat pentru The Washington Post: „Un obiect care să poarte inscripțiile lui Ramses al II-lea mi-ar sugera că a aparținut cuiva de rang relativ înalt. Să poți afișa un astfel de obiect, chiar dacă probabil ar fi fost în teacă, era un simbol al statutului și prestigiului.”

Arheologii din cadrul Ministerului Turismului și Antichităților din Egipt au descoperit, de asemenea, o comoară de minunății antice, inclusiv bijuterii, scarabei și amulete de protecție.

„Pe lângă barăci, au fost scoase la lumină numeroase artefacte și obiecte personale aparținând soldaților. Aceste artefacte oferă o privire asupra vieții de atunci, credințelor religioase și asupra celor care ocupau fortul”, a adăugat ministerul turismului.

Ramses era cunoscut de succesorii săi drept „Strămoșul Mare” pentru că a condus mai multe expediții militare și a extins Imperiul Egiptean, care se întindea din Siria în est până în Nubia, în sud.

Cea mai faimoasă bătălie a sa a fost Bătălia de la Kadesh, care a avut loc în 1247 î.Hr. împotriva hitiților, în ceea ce este acum Siria.

Ramses a condus personal atacul prin rândurile hitite cu aproximativ 20.000 de soldați. Lupta este renumită deoarece a fost una dintre cele mai mari bătălii din lume și a dus la primul tratat de pace înregistrat.

Detalii despre Bătălia de la Kadesh au fost gravate pe pietre antice, dar un alt document sugerează că povestea lui Ramses este menționată și în Cartea Exodului.

Ramses, faraonul din Cartea Exodului a Vechiului Testament. Regele egiptean care a înrobit poporul israelian

Aceasta începe cu israeliții înrobiți în Egipt, înainte ca faraonul — forțat de zece plăgi îngrozitoare — să fie de acord să îi elibereze, după ce una dintre plăgi i-a ucis fiul, iar Moise i-a condus prin Marea Roșie despărțită miraculos.

Deși niciun nume nu este legat direct de faraon în Biblie, savanții fac referire la Exodul 1:11 în argumentul lor.

Pasajul spune: "Astfel, au pus peste ei supraveghetori de sclavi, ca să-i asuprească prin poveri grele; în acest fel au zidit Pitomul şi Ramsesul ca cetăţi cu hambare pentru Faraon"

Hollywood a susținut, de asemenea, această teorie în filmul din 1956 Cele Zece Porunci, dând faraonului numele puternicului rege Ramses.

Indiferent de asta, Ramses a captivat oamenii de știință de când trupul său a fost descoperit în 1881 într-un ascunzător secret de morminte regale la Deir el-Bahari.

Unii experți au folosit tehnologia modernă pentru a readuce la viață chipul regelui.

În 2022, Sahar Saleem de la Universitatea din Cairo și Caroline Wilkinson de la Universitatea John Moores din Liverpool au utilizat un model 3D al craniului său, aplicând straturi de țesut moale și piele pentru a recrea aspectul său din timpul domniei în Egiptul antic.

Ulterior, au inversat procesul de îmbătrânire, întorcând timpul cu aproape jumătate de secol și dezvăluind ceea ce echipa a descris drept un „rege foarte chipeș”.

O reconstrucție facială mai recentă a fost realizată în iunie anul acesta, experimentând cum ar fi putut arăta Ramses în momentele dinaintea morții sale, conform Daily Mail. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel