Studiu: Oamenii înalți sunt predispuși mai multor boli decât oamenii scunzi
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
O nouă cercetare precizează că oamenii care sunt înalți sunt predispuși la a face mai multe boli decât oamenii scunzi.

A fi mai înalt decât restul oamenilor poate fi un avantaj, dar acești centimetri în plus pot avea un cost. Potrivit unui nou studiu, a fi înalt este asociat în mod fundamental cu o serie de boli, de la varice la afectarea nervilor periferici.

O echipă internațională de cercetători a comparat măsurile de înălțime, atât genetice, cât și fizice, cu prezența a peste o mie de trăsături la peste 280.000 de adulți din SUA, confirmând suspiciunile că înălțimea este legată de o serie de boli comune.

„Folosind metode genetice aplicate Programului VA Million Veteran, am găsit dovezi că înălțimea adultului poate avea un impact asupra a peste 100 de trăsături clinice, inclusiv mai multe afecțiuni asociate cu rezultate slabe și calitatea vieții – neuropatie periferică, ulcere ale membrelor inferioare și insuficiență venoasă cronică.” spune autorul principal al studiului, Sridharan Raghavan de la Rocky Mountain Regional VA Medical Center din SUA.

„Concluzionăm că înălțimea poate fi un factor de risc nerecunoscut și nemodificabil pentru mai multe afecțiuni comune la adulți”, a mai spus el.

Oamenii de știință știu de ceva timp că indivizii înalți sunt expuși unui risc mai mare de a dezvolta o varietate de cancere, ca să nu mai vorbim de afecțiuni precum ruptura de aortă și emboliile pulmonare. 

Ceea ce nu a fost clar este dacă aceste provocări de sănătate sunt legate în special de biologia înălțimii sau de rezultatul condițiilor de mediu, cum ar fi alimentația proastă sau efectele socioculturale dăunătoare, care pot afecta și statura cuiva.

Cum s-a desfășurat studiul

Trecând dincolo de simplele comparații între înălțimea măsurată și rapoartele medicale, această ultimă analiză a folosit date genetice legate de înregistrările clinice a peste 200.000 de adulți albi și 50.000 de adulți de culoare din Programul de milioane de veterani al Afacerilor Veteranilor din SUA.

Folosind o metodă de corelare a genelor cu funcții cunoscute cu prezența bolii, echipa a încercat să potrivească mii de variații genetice despre care se știe că influențează înălțimea unei persoane cu mai mult de o mie de caracteristici asociate bolii.

O comparație similară a fost făcută și pe baza înălțimii măsurate, care a fost în medie de 176 de centimetri (5 picioare 9 inci).

Având în vedere studiile anterioare care au folosit metode similare, folosind baze de date genetice mult mai mici, noua analiză poate fi considerată cea mai mare de acest gen.

Rezultatele susțin studiile anterioare care au concluzionat că persoanele mai înalte sunt predispuse probleme cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială, hiperlipidemia, bolile coronariene și sunt mai predispuse la fibrilații atriale și la vene varicoase, conform Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel