Data publicării:

Studiu: La 16 ani, drogurile sunt distracție și curiozitate

Autor: Covrig Roxana | Categorie: Stiri
WhatsApp
droguri
droguri

La 16 ani, pentru a obține o identitate de grup și pentru "a schimba starea de spirit", peste 20% din elevii României  se droghează. Ei nu au început să se drogheze de la 16 ani, ci mult mai devreme. Unii, chiar de la nouă ani. Un studiu al Agenției Naționale Antidrog arată o statistică tristă. Pe de o parte, ei o văd încurajatoare. Suntem cu 8% sub media europeană în privința consumului de droguri de-a lungul vieții. Însă, statistica mai arată ceva: consumul de droguri este în continuă creștere în rândul elevilor.

Procentele ascund drame

Studiul a vizat copiii de 16 ani, din clasele a IX-a și a X-a, din 149 de școli. A fost ales un eșantion reprezentativ de 2770 de elevi. Pe hârtie sunt un număr sau o parte importantă a cercetării. În realitate, sunt copii care trăiesc drame: a neacceptării, a încercării de a intra într-un grup printr-un obicei comun și, într-un final, drama dependenței de droguri. Mulții sfârșesc trist. Prea puțini au curajul de a cere ajutor. Nu știu că sunt dependenți. Devine un stil de viață, din care, ulterior, sunt respinși chiar și de familie.

La 16 ani, peste 20% consumă droguri

Drogurile ilicite, de la canabis până la halucinogene- au fost consumate de copiii de 16 ani într-un procent de 15,6%. Din 2009 au apărut substanțele cu efecte psihoactive. Consumul lor a atins apogeul în 2010. În ciuda unei legi prin care sunt interzise- ce-i drept, aplicate abia în 2012- magazinele care comercializează vise continuă să existe chiar dacă într-un număr mic. Numite generic etnobotanice, sunt în realitate plante sau săruri de baie stropite cu droguri sintetice. În aceste condiții, spune șeful Serviciului Antidrog, sunt mult mai periculoase decât drogurile "normale". Ele îngroașă procentul până la 19,2%. Cele mai cumpărate etnobotanice au fost Diesel, Bonzai, Catana și Magic. După ce au fost adăugate studiului tranchilizantele, sedativele, steroizii anabolizanţi sau alte medicamente consumate fără prescripţie medicală, procentul a ajuns la 21,7%.

Curiozitate, schimbarea stării de spirit sau dorința de acceptare. Pentru unii a început de la 9 ani

Dintre elevii care consumă droguri, 27,7 % au început la vârsta minimă de 9 ani. Majoritatea, 71,46%, au început să se drogheze din curiozitate. Următorii, în ordine, au fost cei care s-au drogat pentru că au vrut să-și schimbe starea de spirit. Sunt urmați de cei care care nu au vrut să facă opinie separată de la grup. Mulții dintre ei, aproape 70%, cunosc riscurile, dar consideră că prin consum ocazional le reduc. Ce nu știu este că acesta este începutul pentru toți.

Pentru mai multe detalii Raportul Național privind situația drogurilor din România 2012

Lumea unde toți sunt prieteni

După o căutare pe bloguri destinate special consumatorilor de droguri am selectat câteva comentarii ale unor elevii a căror vârstă se învârte în jurul celei menționate în studiul ANA:

- "Am băgat și eu aseară pentru prima dată!:) Am 16 ani și 60 kile și am băgat 2 plicuri (...). Senzația a fost foarte calumea...dar am o întrebare...la cât timp pot băga aceste chestii...la ce număr de interval de zile?";

- "Băi nu știu ce să fac. Am și eu 2 plicuri de rosa și nu prea știu ce să fac să le iau sau nu. Am 17 ani și cam 70 de kg...dar după ce am văzut comentariile de mai sus..mi-e cam frică sa mai încerc...un sfat ceva dacă se poate vă rog... eu sunt alysa";

- "Băi eu am 14 ani..și m-am plicitist de viața asta...aș vrea să încerc și eu".

Rezultatele studiului și o mică parte din destăinuirile consumatorilor minori de droguri arată un fenomen îngrijorător. Studiul a fost făcut pe copiii de 16 ani din școli. Însă, până la 16 ani, unii au renunțat la școală. Alții, nu recunosc consumul de droguri de frică. În plus, trebuie să luăm în calcul elevii de până-n 16 ani, care sunt "începători". În orice caz, mai bine de 600 de copii de 16 ani, din 149 de școli, din eșantionul de 2770 de elevi au declarat consumul de droguri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel