Studiu: Fumatul de marijuana poate dăuna plămânilor mai mult decât tutunul. Risc ridicat de emfizem pulmonar
Fumatul de marijuana poate dăuna plămânilor mai mult decât țigările, sugerează un nou studiu.
Studiul, publicat în Radiology, a constatat că marijuana poate fi legată de un risc crescut de emfizem pulmonar în comparație cu fumatul de tutun.
Emfizemul este o afecțiune în care sacii de aer ai plămânilor sunt deteriorați până când, în cele din urmă, se rup, potrivit Clinicii Mayo. Afecțiunea poate provoca tuse pe termen lung, dificultăți de respirație și respirație șuierătoare și este ireversibilă odată ce se dezvoltă.
Cercetătorii au descoperit că emfizemul era mai frecvent la fumătorii de marijuana decât la cei care nu fumau deloc, mai frecvent la fumătorii de marijuana care aveau peste 50 de ani și era mai frecvent la fumătorii de marijuana decât la cei care fumau doar tutun.
Rezultatele vin pe măsură ce statele din SUA continuă să legalizeze drogurile, iar experții în sănătate, care sunt din ce în ce mai preocupați de impactul acestuia asupra sănătății pulmonare, solicită mai multe cercetări, conform USA Today.
Platforma care îți arată, în timp real, date referitoare la contrabandă. Frățilă (BAT România) a spus câte cartușe cu țigări ai voie să aduci în țară
În cadrul conferinței „România, prima linie de apărare împotriva contrabandei cu tutun, după intrarea în Schengen“, Adrian Frățilă, manager Relații Externe BAT România, a vorbit despre platforma Stop Contrabanda și la acțiunile întreprinse la nivelul României pentru a diminua contrabanda cu țigări de pe teritoriul țării noastre:
„Unul din exemplele parteneriatelor solide, apărut ca urmare a unor discuții aplicate avute cu autoritățile statului, este platforma Stop Contrabanda, pe care BAT a dezvoltat-o în 2017. În 2016 vorbeam de o creștere destul de agresivă a pieței ilicite față de perioada anterioară și am încercat, în discuțiile avute cu autoritățile, să vedem care au fost rezultatele acțiunilor pe care dânșii le-au întreprins într-un an în care piața ilicită creștea și toată lumea trăgea semnale de alarmă că ceva se întâmplă în zona respectivă.
A fost destul de greu să lipim niște informații referitoare la acțiunile pe care toate instituțiile le-au făcut. Am ajuns la concluzia că ar fi bine, pentru că s-au menționat anumite cantități pe care Poliția Română le-a capturat într-un an - acțiunile nu sunt derulate în izolare, ci vorbim de acțiuni coordonate, derulate de mai multe instituții, iar în momentul în care întrebai o anumită instituție a statului, aceeași captură era prinsă în rapoartele fiecărei instituții în parte - să creăm această platformă care aduce două elemente importante de noutate și de unicitate nu doar în România, ci și în Europa (...)“, a spus Adrian Frățilă (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News