Data actualizării:
Data publicării:

Stimulent de risc medical pentru cadrele medicale. Câți bani vor primi și cum vor fi decontați

Autor: Mircea F. Cristian | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a explicat cum vor fi decontați banii pentru stimulentul de risc medical, pe care îl vor primi cadrele medicale implicate direct în tratarea pacienților cu COVID-19.

”Discutăm de cadrele medicale, de asistentele și asistenții medicali, de personalul care deservește ambulanțele, de personalul paramedical, chiar de personalul auxiliar, pentru că au fost foarte multe întrebări pe această temă”, a precizat Marcel Boloș, la Realitatea Plus, joi seara.

Acest stimulent, care a fost aprobat de Guvernul României, are o valoare lunară de 2500 de lei, brut, din care se scade impozitul pe venit. Rămân net, în mână, 2250 de lei, pe care îi va primi un cadru medical. Am estimat că vor primi acest stimulent de risc medical un număr de 75.000 de cadre medicale, pe o perioadă de două luni, cât este stare de urgență. Efortul bugetar este finanțat 100% din fonduri europene și este de 120 de milioane de euro”, a mai spus ministrul.

Condițiile pentru acordarea acestui stimulent medical

”E important să se cunoască în rândul personalului implicat că este vorba de cei care se implică direct în tratamentul bolnavilor și ei devin beneficiari prin decizie emisă de conducătorul unității sanitare, unității angajatoare, ca să fie noțiunea mai cuprinzătoare. Cele două condiții aplicate stimulentului de risc medical sunt mai apoi decontate din fonduri europene. Ele vor fi primite odată cu drepturile salariale pe luna aprilie, asta ar însemna în luna mai, și, desigur, dacă decretul privind starea de urgență se va prelungi cu cele 30 de zile, urmează al doilea stimulent să fie acordat odată cu drepturile salariale aferente lunii mai, deci în iunie”, a explicat ministrul.

”Asigur pe această cale că toate unitățile angajatoare care acordă acest stimulent că îl vor putea deconta. E important să se înțeleagă că în primă etapă se plătește din fondurile proprii ale unităților angajatoare, noi urmând să virăm apoi acești bani în conturile unităților, din fonduri europene”, a mai spus ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, la Realitatea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel