SRI, bun de plată în procesul interceptărilor ilegale cu Dinu Patriciu
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
patriciu
patriciu

Magistraţii ÎCCJ au respins vineri ca inadmisibilă cererea SRI de revizuire a sentinţei prin care omul de afaceri Dinu Patriciu urma să primească daune de aproximativ 50.000 de lei, după ce a câştigat procesul în care a acuzat că telefoanele i-au fost ascultate ilegal. SRI i-a achitat daunele omului de afaceri Dinu Patriciu, după ce decizia luată de instanţă în proces a fost pusă în aplicare, au declarat, vineri, pentru NewsIn, reprezentanţii SRI.

Autor: Alexandra Sandu

Procesul a început în luna Februarie 2007:  avocaţii lui Dinu Patriciu au depus la Tribunalul Bucureşti o plângere împotriva Serviciului Român de Informaţii, pentru că acesta a interceptat convorbirile telefonice ale omului de afaceri, timp de mai multi ani. Tribunalul Bucureşti a stabilit pe data de 11 mai 2007 că lui Dinu Patriciu i-a fost încălcat dreptul la intimitate, prevăzut de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Judecătoria Sectorului 5 a încuviinţat, în 2 decembrie 2011, executarea silită a SRI, la cererea omului de afaceri Dinu Patriciu, care a solicitat plata daunelor de aproximativ 50.000 de lei obţinute în procesul în care a acuzat ascultarea ilegală a telefoanelor,însă oficialii SRI afirmă că suma a fost plătită din august.

Patriciu s-a adresat Judecătoriei Sectorului 5 în luna octombrie, când a făcut o cerere de executare silită a SRI, pentru a îi fi plătite daunele morale în valoare de 50.000 de lei decise definitiv în luna februarie, în procesul în care a acuzat că telefoanele i-au fost ascultate ilegal.

Tribunalul Bucureşti a stabilit că interceptarea de către SRI a convorbirilor telefonice ale lui Dinu Patriciu are "caracter ilicit, iar fapta a fost săvârşită cu vinovăţie", se arată în motivarea sentinţei prin care Tribunalul Bucureşti a condamnat SRI să-i plătească despăgubiri omului de afaceri. Magistraţii au invocat, în motivarea sentinţei, mai multe pe hotărâri ale CEDO, conform cărora Legea 51/1991 privind siguranţa naţională, în baza căreia SRI a interceptat convorbirile lui Dinu Patriciu, încalcă drepturile omului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel