Sprayurile de casă dăunează inimii și aparatului respirator
Data publicării:
Autor: Biea Patricia
WhatsApp

Sprayurile folosite de obicei în casă ar putea dăuna sănătăţii cardiovasculare. Erau deja aduse în discuţie în cazul unor tulburări respiratorii. O echipă de cercetători elveţieni de la Universitatea din Basel a pus în evidenţă posibile efecte dăunătoare asupra inimii.

Cercetările lor s-au desfăşurat pe circa 600 femei de vârstă medie, în majoritate extrem de implicate în treburile gospodăreşti. Într-un chestionar a fost evaluat gradul de utilizare a sprayurilor de curăţare a aragazului, de călcat, a deodorantelor de interior. Specialiştii au trecut apoi, la utilizarea fiecăruia dintre ele, la măsurarea variabilităţii frecvenţei cardiace (VFC), unele anomalii ale acesteia fiind asociate cu o sănătate deficitară a inimii.

Rezultatul a fost că, cu cât femeile recurgeau mai mult la acest tip de produse menajere, cu atât VFC-ul lor punea mai multe probleme. Cel mai evident impact a fost observat la deodorante, fiind accentuat de prezenţa unei afecţiuni respiratorii. Cercetătorii apreciază că sunt necesare 'urgent' alte studii pentru aprofundarea concluziilor despre folosirea frecventă şi pe termen lung a acestor sprayuri, cuvântul de ordine în utilizarea lor fiind 'prudenţă'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel