Specialiștii avertizează că Omicron și Delta ar putea crea un virus mai periculos
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Specialiștii transmit un nou avertisment despre variantele Omicron și Delta.

Specialiștii avertizează că variantele Omicron și Delta ar putea crea un virus cu transmisibilitate crescută și patogenitate mai mare. Acest lucru s-ar putea întâmpla în scenariul în care variantele vor circula în paralel.

Întrebarea cheie este dacă Omicron va înlocui Delta

„În momentul de față, întrebarea cheie este dacă Omicron va înlocui Delta. Cocirculația lor ar crea un risc real de recombinare, din care poate rezulta un virus cu transmisibilitate crescută și patogenitate mai mare”, avertizează Cristian Apetrei, virusulog român stabilit în SUA.

Profesorul de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh-SUA a analizat cercetările făcute în cadrul unei școli de medicină din Hong Kong. Studiul a măsurat potențialul replicativ al Omicron comparativ cu Delta și Wuhan.

Cecetătorii asiatici au aflat că Omicron „replică de 70 de ori mai rapid în bronhii comparativ cu Delta și Wuhan, ceea ce explică transmisibilitatea fenomenală a virusului”.

În schimb, în alveole, Omicron „replică de zece ori mai puțin eficient decât Delta și Wuhan, ceea ce probabil sugerează o infecție mai puțin patogena, adică o boală mai puțin severă”.

De asemenea, Cristian Apetrei mai spune că rezultatele studiului din Hong Kong trebuie privite cu o oarecare reținere, deoarece severitatea unei boli nu este determinată doar de replicarea virusului, ci și de răspunsul organismului la infecție, notează Mediafax.

Totodată, autorii studiului subliniază că o infecție care o capacitate de transmitere excepțională (ca Omicron) poate avea un impact masiv asupra sistemelor de sănătate, chiar dacă virusul este în sine mai puțin patogenic.

Bilanț coronavirus, 17 decembrie 2021: 743 de cazuri noi și 60 de decese

În ultimele 24 de ore, în România s-au înregistrat 743 cazuri noi de COVID-19. Sunt și 60 de decese, dintre care 20 anterioare.

Conform datelor existente vineri la CNCCI, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 743 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2.

De asemenea, au fost raportate 60 de decese, dintre care 20 anterioare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel