Spaniolii și românii votează cot la cot la alegerile locale din Spania
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
alegeri spania
alegeri spania

Aproape 35 de milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne, pentru a-şi alege primarii şi consiliile locale din 8.116 de localităţi spaniole. De asemenea, 19 milioane dintre aceştia vor vota tot duminică, în cadrul scrutinului convocat pentru înnoirea legislativelor locale din 13 comunităţi autonome spaniole, pe baza cărora se vor forma viitoarele executive regionale.

Cele mai recente sondaje de opinie arătau, înainte de încheierea campaniei electorale, că socialiştii spanioli (PSOE, la putere la nivel central) ar urma să piardă alegerile, chiar şi în fiefurile tradiţionale din Extremadura şi Castilla-La Mancha, ori în primăriile simbolice ale Sevillei ori Barcelonei.

De asemenea, alegerile au loc şi pe fondul profundei revolte sociale, manifestate prin mobilizările paşnice ale aşa numitei mişcări 15M (de la 15 mai, ziua în care a avut loc primul marş împotriva sistemului politic considerat nereprezentativ), care a strâns mii de oameni în Puerta del Sol din Madrid, precum şi în cele mai importante oraşe spaniole.

La alegerile locale de duminică sunt aşteptaţi la urne şi 103.355 dintre cei peste 830.000 de români stabiliţi în Spania - cei care s-au înscris în registrul electoral spaniol, manifestându-şi astfel intenţia de a-şi exercita dreptul de vot pentru alegerea primarilor şi consiliilor locale, în virtutea statutului lor de cetăţeni comunitari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel