Bugetul de stat pentru 2024, adoptat de Senat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
Senatul României - Facebook
Senatul României - Facebook
Senatul și-a adoptat bugetul pentru anul 2024. 55 de senatori au votat pentru, iar 17 au fost împotriva proiectului.

Senatul şi-a adoptat, luni, în plen, bugetul pe anul 2024, înregistrându-se 55 de voturi ”pentru”, 17 ”împotrivă” şi 13 abţineri. Potrivit proiectului, bugetul Senatului României pe anul 2024, finanţat din resurse de la bugetul de stat, se stabileşte la suma de 355.025.000 lei credite de angajament şi 355.025.000 credite bugetare, în creştere cu 9,25% faţă de bugetul anului trecut.

”Bugetul aferent anului 2024 o să aibă o creştere de 9,25% faţă de bugetul anului 2023. Asta pentru că Senatul României va organiza întrunirea rotativă a OSCE, va sărbători 160 de ani de la înfiinţarea Senatului României şi nu în ultimul rând, anul viitor va trebui să plătim cotizaţiile la organismele internaţionale din care face parte Parlamentul României, în baza înţelegerii celor două camere. Anul acesta a plătit Camera Deputaţilor, anul viitor o să plătească Senatul”, a precizat senatorul Ciprian Pandea, chestor, conform Agerpres.

Liderul grupului USR a contestat proiectul

Proiectul a fost contestat de liderul grupului USR, Radu Mihail, care a criticat creşterea cheltuielilor prevăzute în bugetul Senatului, în contextul în care Guvernul actual a solicitat reducerea acestora cu instituţiile statului.

"Astăzi, în Biroul permanent, grupul USR a solicitat să trimitem acest buget înapoi, către Secretariatul General, pentru ca el să fie transformat într-un buget care să corespundă cu voinţa vorbită, nu neapărat înfăptuită, a Guvernului actual, de a reduce cheltuielile statului.

Suntem o instituţie de stat şi noi, Senatul, vom vota acum un buget prin care să ne creştem cheltuielile şi problema nu e numai faptul că ne cresc cheltuielile în acest proiect de buget, problema e pe ce se duc banii.

E o tragedie faptul că noi continuăm să prevedem în bugetul Senatului bani pentru Institutul Levantului, pentru Institutul Revoluţiei Române, bani pentru sinecuri de partid (...).

Declaraţiile domnului Ciolacu unde sunt? Ce facem cu instituţiile care dispar, nu dispar, sunt alimentate şi mai tare (...). Vă rog să reflectaţi la un lucru, în acest buget se află zeci de milioane de lei, încă, pentru pensii speciale pe care nu aţi fost în stare nici acum să le daţi la o parte”, a susţinut Mihail.

Cheltuielile de personal, peste 100 de milioane de lei

Conform proiectului, cheltuielile de personal se ridică la 105.482.000 lei. Suma alocată la capitolul ”Bunuri şi servicii” este de 52.498.000 lei. La titlul ”Transferuri între unităţi ale administraţiei publice” este prevăzută suma de 7.000.000 lei.

”Veniturile realizate de Senatul României vor fi reţinute integral de către acesta pentru acoperirea unor cheltuieli curente şi de capital aferente activităţilor finanţate din venituri proprii, organizate cu aprobarea Biroului permanent. Disponibilităţile înregistrate la sfârşitul anului se vor reporta în anul următor, pentru a fi cheltuite cu aceleaşi destinaţii. Biroul permanent al Senatului poate aproba utilizarea încasărilor şi pentru alte destinaţii, în condiţiile legii”, se stipulează în proiectul adoptat. 

Citește și: Scandal în Camera Deputaților și ploaie cu... bani falși. Moșteanu, replici tăioase pentru Ciolacu. Simonis, amenințări din partea lui Simion la adresa mamei sale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel