Data publicării:
Şedinţă CGMB: Contractarea unui împrumut, modernizarea sistemului de iluminat şi a unor linii de tramvai - Update 5
Consiliul General al Capitalei a aprobat în şedinţa de joi studiul de fezabilitate pentru modernizarea a nouă kilometri de reţea de termoficare.
Update 5
Primăria Capitalei va contracta un împrumut de 185 de milioane de lei
Primăria Capitalei va contracta un împrumut în valoare de până la 185 de milioane de lei, conform unui proiect de hotărâre aprobat în şedinţa de joi a Consiliului General al Capitalei. Potrivit acestuia, se aprobă contractarea şi/sau garantarea unor finanţări rambursabile interne/externe în valoare totală de până la 185.907.633 lei, cu o perioadă de maturitate de până la zece ani. Din această sumă, până la 150 de milioane de lei vor fi alocaţi pentru realizarea investiţiilor publice de interes local.
Este vorba despre: - reabilitarea sistemului de termoficare (şapte obiective însumând 31,6 km) - 50 de milioane de lei; - reabilitarea sistemului rutier şi a liniilor de tramvai (Şoseaua Pantelimon, între Şos. Iancului şi limita administrativă) - 40 de milioane de lei; - modernizarea unor artere de penetraţie, străpungeri, supralărgiri şi pasaje rutiere şi pietonale (Penetraţie Splaiul Independenţei - Ciurel - Autostrada Bucureşti-Piteşti) - 30 de milioane de lei; - consolidarea, reabilitarea, extinderea şi restaurarea faţadei imobilului B-dul Regina Elisabeta nr. 29-31 - 10 milioane de lei;
- Penetraţie Prelungirea Ghencea - Domneşti şi Supralărgire Bulevardul Ghencea, între str. Braşov şi terminal tramvai 41 - 10 milioane de lei; - modernizarea sistemului rutier şi liniei de tramvai (B-dul Aerogării între Şos. Bucureşti-Ploieşti şi str. Alexandru Şerbănescu) - 5 milioane de lei; - străpungere B-dul Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu - 5 milioane de lei. Alte 35,9 milioane lei sunt necesari pentru refinanţarea datoriei publice locale provenită din ratele de capital scadente în semestrul II al acestui an aferente finanţărilor rambursabile contractate direct de Municipiul Bucureşti.
Update 4
Proiect pentru modernizarea sistemului de iluminat pe 15 artere bucureştene, aprobat de Consiliul General al Capitalei
Primăria Capitalei urmează să implementeze un proiect pentru eficientizarea şi modernizarea sistemului de iluminat public pe 15 artere, în valoare totală de 24,9 milioane lei cu TVA. Consiliul General al Capitalei a aprobat, în şedinţa de joi, indicatorii tehnico-economici faza DALI (Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie). Proiectul vizează implementarea unui sistem de telegestiune şi utilizare a aparatelor cu tehnologie LED pe următoarele artere: Şos. Nicolae Titulescu, Bd. Banu Manta, Bd. Beijing, Str. Nicolae Caramfil, Str. Av. Alexandru Şerbănescu, Bd. Aerogării, Bd. Ion Ionescu de la Brad, Şos. Gheorghe Ionescu Siseşti, Şos. Pantelimon, Str. Liviu Rebreanu, Bd. Nicolae Grigorescu, Bd. Aviatorilor, Cal. Giuleşti, Bd. Constructorilor, Cal. Crângaşi. Finanţarea obiectivului de investiţii se va efectua din bugetul local şi/sau alte surse legal constituite. Durata estimată de execuţie a lucrărilor este de şase luni.
Potrivit raportului de specialitate, pentru iluminatul pietonal se vor folosi 2.101 aparate de iluminat tip LED de 30 W, care le vor înlocui pe cele de tip Timlux P 70W, montate pe stâlpii de beton la înălţimea de 4 metri. Este vizată reducerea consumului de energie electrică cu minim 40% faţă de situaţia actuală.
Directivele europene impun scoaterea din serviciu până la sfârşitul anului 2015 a surselor cu descărcare la înaltă presiune în vapori de mercur, înlocuirea cu surse cu eficienţă energetică şi luminoasă ridicate şi reducerea cu 20% a consumului de energie primară până în 2020, precum şi o ţintă de îmbunătăţire a eficienţei energetice cu cel puţin 27% până în 2030. Astfel, sursele cu descărcare la înaltă presiune în vapori de mercur trebuiau înlocuite până la sfârşitul anului 2015.
Conform documentului, sursele cu LED au o eficienţă foarte mare, durata lor de viaţă este dublă faţă de cea a lămpilor cu descărcare în vapori de sodiu, permit o foarte bună direcţionare a luminii, nu au durată de amorsare, au un indice de redare a culorilor peste 80 în mod uzual şi sunt foarte robuste mecanic.
Controlul lămpilor se va realiza în mod dinamic cu ajutorul controlerelor inteligente, instalate la partea inferioară a fiecărei lămpi, astfel încât fiecare lampă va lumina la intensitatea prestabilită doar atunci când se îndeplinesc condiţiile limită de declanşare a semnalului de comandă. Dimarea va fi controlată prin senzori de mişcare/radar având la bază comunicarea dintre lămpi ce se realizează prin reţeaua de tip Mesh, autonomă.
Update 3
Proiecte pentru modernizarea liniilor de tramvai 5 şi 24, aprobate de Consiliul General al Capitalei
Consiliul General al Capitalei a aprobat, în şedinţa de joi, trei proiecte de hotărâre care prevăd modernizarea a 11,7 kilometri linie de tramvai, investiţie în valoare totală de peste 670 de milioane de lei.
Mai exact, este vorba despre modernizarea liniilor de tramvai 24 şi 5, precum şi a liniilor de tramvai de pe bd. Chişinău, deservit de traseele 14, 36 şi 46. Astfel, lucrările pentru modernizarea liniei de tramvai nr. 24 vizează arterele Str. Piatra Morii, B-dul. Gloriei, B-dul. Bucureştii Noi, Calea Griviţei, B-dul. Ion Mihalache, Str. Sfântul Constantin, Str. lonel Perlea, Str. Grigore Cobălcescu, inclusiv bucla de întoarcere de la cap terminal Dămăroaia.
Lungimea totală a tronsoanelor care urmează să fie modernizate este de 6,7 kilometri cale dublă. Totodată, pe traseul liniei de tramvai 24 se vor moderniza 21 de peroane.
Potrivit raportului de specialitate, starea tehnică precară a liniei de tramvai pe tronsonul propus pentru modernizare are o influenţă negativă asupra materialului rulant existent şi nu va permite introducerea tramvaielor moderne. Se menţionează că linia de tramvai 24 este una dintre liniile eficiente, având un număr mediu de 5.733 de îmbarcări pe zi. În ce priveşte linia de tramvai 5, din raportul de specialitate reiese că aceasta este una dintre liniile eficiente, având un număr mediu de 11.731 de îmbarcări pe zi.
Traseul are o lungime totală de 14,4 km cale simplă, iar lungimea tronsoanelor care urmează să fie modernizate este de 4,25 km cale dublă. Pe traseul liniei de tramvai 5 se vor moderniza 15 peroane. Pe Bulevardul Chişinău urmează să fie modernizat un traseu cu o lungime totală de 0,825 km cale dublă, precum şi peroanele.
Update 2
Este vorba despre tronsoane din cadrul magistralelor de termoficare I Vest, I Sud, II Sud şi III Sud. Acestea au totalizat în perioada 2018-2021 un număr de 114 avarii şi au vechimi în exploatare cuprinse între 28 - 58 de ani.
Prin intermediul acestor tronsoane sunt alimentaţi cu apă fierbinte consumatorii din cartierele: Militari, Drumul Taberei, Crângaşi, Titan, Pantelimon, Colentina, Doamna Ghica şi Tei. Prin reabilitarea sistemului de termoficare se are în vedere reducerea poluării mediului ambiant, reducerea costurilor de exploatare şi îmbunătăţirea serviciilor oferite populaţiei.
Campania Municipală Termoenergetica Bucureşti a transmis studiul de fezabilitate prin care propune demontarea conductelor de apă fierbinte existente şi înlocuirea acestora cu conducte noi din oţel, în soluţie preizolată. Valoarea totală estimată este de 215.867.245 lei fără TVA, dintre care 177.865.873 lei reprezintă cheltuielile pentru construcţii - montaj.
Update 1
Primăria Capitalei vrea să acceseze finanţare europeană pentru actualizarea PMUD
Consilierii generali au aprobat, în şedinţa de joi, încheierea unui acord de parteneriat între Municipiul Bucureşti şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Transport Public Bucureşti-Ilfov pentru realizarea proiectului 'Mobilitate 2.0 - Planificare strategică şi administraţie publică digitalizată', în cadrul Programului Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020. Pentru proiect este prevăzută o finanţare totală de 3,7 milioane lei, dintre care două milioane de lei revin actualizării modelului de transport al regiunii Bucureşti-Ilfov;
un milion de lei sunt prevăzuţi pentru actualizarea portofoliului de proiecte prioritare al regiunii, iar 3000.000 de lei pentru procesul de consultare publică privind actualizarea Planului de Mobilitate Urbana Durabilă (PMUD) şi a portofoliului de proiecte prioritare. Obiectivele proiectului sunt: - dezvoltarea capacităţii de planificare strategică la nivelul regiunii Bucureşti - llfov prin actualizarea Planului de Mobilitate Urbana Durabilă 2016 - 2030 şi a portofoliului de proiecte prioritare, dar şi a modelului de transport ce stă la baza PMUD;
- eficientizarea şi simplificarea serviciilor furnizate cetăţenilor de către Comisia Tehnică de Circulaţie a Municipiului Bucureşti prin extinderea procesului de digitalizare şi scăderea timpilor de acces la documentele din arhivă; - întărirea capacităţii instituţionale a Municipiului Bucureşti şi a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public prin pregătirea adecvată a personalului în domeniul planificării strategice şi a modelării în transporturi.
Știrea inițială
Consilierii generali ai Capitalei se întrunesc în şedinţă joi, de la ora 10,00, pentru a dezbate 57 de proiecte care vizează, printre altele: contractarea unui împrumut de 185 de milioane de lei, modernizarea sistemului de iluminat pe 15 artere bucureştene, modernizarea a 9 kilometri de reţea de termoficare şi a 11 kilometri de linie de tramvai.
Mai exact, proiectele de hotărâre propun:
* Contractarea unui împrumut în valoare de până la 185 de milioane de lei. Din această sumă, până la 150 de milioane de lei vor fi alocaţi pentru: reabilitarea sistemului de termoficare;
reabilitarea sistemului rutier şi a liniilor de tramvai; modernizarea unor artere de penetraţie, străpungeri, supralărgiri şi pasaje rutiere şi pietonale;
consolidarea, reabilitarea, extinderea şi restaurarea faţadei imobilului din bd. Regina Elisabeta nr. 29 - 31;
penetraţie Prelungirea Ghencea - Domneşti şi supralărgire bulevardul Ghencea; modernizarea sistemului rutier şi a liniei de tramvai; străpungere bd. Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu.
* Primăria Capitalei doreşte să implementeze un proiect pentru eficientizarea şi modernizarea sistemului de iluminat public pe 15 artere, în valoare totală de 24,9 milioane lei cu TVA. Durata estimată de execuţie a lucrărilor este de şase luni. Pentru iluminatul pietonal se vor folosi 2.101 aparate de iluminat tip LED de 30 W, care le vor înlocui pe cele de tip Timlux P 70W.
* Consolidarea sistemului de management anticorupţie. Măsura ar urma să fie finanţată prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 - 2020, având o valoare totală de 301.898 lei, din care valoarea totală eligibilă este de 254.374 lei.
* Încheierea unui protocol de colaborare între Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Asociaţia SOS Satele Copiilor România, în vederea implementării proiectului 'Asistenţă pentru Ucraina'.
Durata proiectului este de o lună, iar bugetul alocat este de 250.000 de lei, dintre care 140.000 de lei - tichete sociale pentru alimente; 100.000 de lei - pachete cu produse de igienă, 10.000 de lei - servicii de curăţenie.
Finanţarea va fi asigurată de către asociaţie, iar DGASMB va achiziţiona produsele şi serviciile prevăzute şi va asigura distribuirea acestora către refugiaţii proveniţi din Ucraina, care accesează serviciile instituţiei.
* Sala Teatrului Foarte Mic, dar şi imobilul din Schitu Măgureanu nr. 1 al Teatrului Bulandra vor trece în administrarea Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic în perioada derulării lucrărilor de intervenţie în vederea consolidării. Ambele imobile au fost expertizate tehnic şi au fost încadrate în clasa de risc seismic RsI.
* Dizolvarea şi lichidarea Companiei Municipale Protecţie Civilă şi Voluntariat Bucureşti SA. Societatea a acumulat în cei cinci ani de funcţionare o pierdere totală de 11.139.473 lei. Totodată, diferenţa dintre activele nete totale şi datoriile totale ale societăţii reprezintă mai puţin de jumătate din capitalul social subscris.
* Încheierea unui acord de parteneriat între Municipiul Bucureşti şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov pentru proiectul 'Mobilitate 2.0 - Planificare strategică şi administraţie publică digitalizată', în cadrul Programului Operaţional Capacitate Administrativă 2014 - 2020.
Pentru proiect este prevăzută o finanţare totală de 3,7 milioane lei, din care cea mai mare sumă revine: actualizării modelului de transport al regiunii Bucureşti-Ilfov (două milioane de lei), actualizării portofoliului de proiecte prioritare al regiunii (un milion de lei) şi procesului de consultare publică privind actualizarea PMUD şi a portofoliului de proiecte prioritare (300.000 de lei).
* Modernizarea a cinci tronsoane de reţea de termoficare, totalizând nouă kilometri. Este vorba despre tronsoane din cadrul magistralelor de termoficare I Vest, I Sud, II Sud şi III Sud. Acestea au totalizat în perioada 2018 - 2021 un număr de 114 avarii şi au vechimi în exploatare cuprinse între 28 şi 58 de ani.
* Peste 11 kilometri de linie de tramvai urmează să fie modernizaţi. CGMB va dezbate trei proiecte de hotărâre care prevăd modernizarea a 11,7 kilometri linie de tramvai în valoare totală de peste 670 de milioane de lei. Mai exact, este vorba despre modernizarea liniilor de tramvai 24 şi 5, precum şi a liniilor de tramvai de pe bd. Chişinău, deservit de traseele 14, 36 şi 46.
* Conform proiectului de rectificare bugetară, veniturile bugetului local cresc cu 88 de milioane de lei, dintre care 66 de milioane reprezintă venituri din recuperarea cheltuielilor de judecată, imputaţii şi despăgubiri, iar 16 milioane sunt subvenţii de la bugetul de stat către bugetele locale pentru finanţarea aparaturii medicale şi echipamentelor de comunicaţii în sănătate. Se vor aloca 9 milioane de lei în plus pentru reabilitarea sistemului rutier şi a liniei de tramvai pe bd. Aerogării.
Totodată, bugetul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială va fi suplimentat cu 3,1 milioane lei, iar al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale cu 19,2 milioane lei. Vor creşte şi banii destinaţi Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului (2,3 milioane lei).
* Primăria Capitalei va declanşa procedura de atribuire pentru 1.600 de autorizaţii de taxi rămase neatribuite, dintre care 50 vor fi alocate pentru autovehicule special adaptate transportului persoanelor cu dizabilităţi.
* Denumirea de Piaţa Şerban Ionescu va fi atribuită spaţiului public situat la intersecţia bulevardului Mircea Veroiu şi Drumul Nisipoasa, din Sectorul 1. Actorul Şerban Ionescu (n. 23 septembrie 1950, la Corabia - d. 21 noiembrie 2012, la Bucureşti) a jucat teatru la Târgu Jiu, apoi în Bucureşti la Teatrul de Comedie, Teatrul Odeon şi la Teatrul Naţional.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News