
Telescopul Spațial James Webb al NASA, echipat cu o tehnologie de rezoluție înaltă și capabil să detecteze în infraroșu apropiat, a capturat imaginea detaliată a obiectului Herbig-Haro 211. Această imagine dezvăluie subtilitățile scurgerii unei tinere stele, o analogie infantilă a Soarelui nostru.
Obiectele Herbig-Haro se formează atunci când vânturile stelare sau jeturile de gaz emise de stelele nou-născute creează unde de șoc în momentul impactului cu gazul și praful din împrejurimi, la viteze mari.
Fotografia obiectului HH 211 realizată de Telescopul Spațial James Webb al NASA ilustrează un flux provenit de la o protostea de clasa 0, fiind un analog infantil al Soarelui nostru. La momentul capturării imaginii, această protostea nu avea mai mult de câteva zeci de mii de ani și o masă de numai 8% din cea actuală (în cele din urmă va evolua într-o stea similară Soarelui).
Ce s-a văzut prin lentila lui Webb
Radiația infraroșie emisă de fluxurile provenite de la stea pătrunde prin gazul și praful care o înconjoară, transformând un obiect Herbig-Haro, cum ar fi HH 211, într-un subiect ideal pentru observații cu instrumentele sensibile în infraroșu ale telescopului Webb. Moleculele excitate de condițiile turbulente, incluzând hidrogenul molecular, monoxidul de carbon și monoxidul de siliciu, emit lumină în domeniul infraroșu, iar telescopul Webb poate captura această lumină pentru a cartografia structura fluxurilor.
S-a observat cum jetul interior „se mișcă” cu simetrie în oglindă de o parte și de alta a protostelei centrale. Acest lucru este în concordanță cu observațiile la scări mai mici și sugerează că protosteaua ar putea fi, de fapt, o stea binară nerezolvată, scrie NASA.
Imaginea ilustrează o serie de unde de șoc către sud-est și nord-vest, precum și jetul îngust cu polaritate bipolară care le alimentează. Telescopul Webb dezvăluie această scenă cu detalii fără precedent, oferind o rezoluție spațială de aproximativ 5 până la 10 ori mai mare decât orice altă imagine anterioară a obiectului HH 211.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Răsturnare de situație în cazul Buzatu: Denunțătorul nu e din Cluj. Flagrantul, după o partidă de pescuit la balta Cârja
- Ploi abundente și vânt puternic. Elena Mateescu (ANM) anunță fenomene meteo extreme: Rafale de 70 - 80 km/h
- Ce trebuie să facă toți șoferii la fiecare 6 secunde. Titi Aur: Toate testele au demonstrat. Ar trebui învățat în școala de șoferi
- Sezonul Balanței a început. Ce aduce pentru fiecare zodie/ascendent până pe 23 octombrie
- BANCUL ZILEI: Discurs la căpătâiul răposatului
- Veto față de Austria la Bruxelles: România nu se răzbună, ci apără NATO
- Se strică vremea: Alerte meteo emise de ANM. Cod Galben, duminică dimineață UPDATE
- O planetă din fier pur, de mărimea Pământului, orbitează o stea din apropierea noastră
- ”Luna Neagră”, în semnul Fecioarei în octombrie. Oportunități inedite. HOROSCOP: E un moment excelent
- Despre urși și trenuri. "Se petrec scene atroce! Le pun momeli pe linii ca să fie călcați! Dar la viteza cu care merge trenu'n România..."