Scumpirea curentului: Vom plăti cu 2 lei/100 kWh mai mult din aprilie
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
contor
contor

Consumatorii de energie electrică vor trebui să plătească, de la 1 aprilie, în plus, la factură, circa 2 lei /100 kWh, reprezentând contribuţia pentru cogenerare de înaltă eficienţă, conform unui Ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

'Factura lunară la energie electrică va creşte cu 1,85 lei, fără TVA, pentru 100 kWh, acesta fiind consumul mediu al unei gospodării din România. Nu este vorba despre o majorare a preţului, ci de o bonificaţie acordată producătorilor de energie în cogenerare de înaltă eficienţă. Bonusul este acordat potrivit legislaţiei în vigoare şi a celei secundare, pentru cei care produc energie în cogenerare în eficienţă', a declarat Dan Iulius Plaveti, preşedintele ANRE, subliniind că această contribuţie se aplică inclusiv pentru energia electrică exportată, potrivit Agerpres.

Această contribuţie va însemna că, pentru consumatorul final, factura pentru 100 kWh va creşte cu circa 4,6%, în condiţiile în care, în prezent, factura este de circa 43 lei. Ordinul ANRE precizează că 'furnizorii consumatorilor de pe teritoriul României şi furnizorii care exportă energie electrică facturează o contribuţie pentru cogenerare de înaltă tensiune la valoarea de 0,0185 lei/kWh, consumatorilor care au încheiate contracte de furnizare/vânzare-cumpărare pentru energia electrică. Aplicarea contribuţiei (...) se realizează prin înmulţirea valorii unitare a contribuţiei (exprimată în lei/kWh) cu cantitatea de energie electrică activă (exprimată în kWh) facturată, respectiv consumată, în cazul autofurnizării'. Valoarea contribuţiei trebuie evidenţiată separat în factura transmisă consumatorilor, mai prevede Ordinul ANRE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel