Scoţienii ar putea să încerce un nou referendum pentru independenţă anul viitor
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Nicola Sturgeon
Facebook Nicola Sturgeon
Şefa guvernului Scoţiei, Nicola Sturgeon, crede că un nou referendum pentru independenţa faţă de Regatul Unit ar putea avea loc în octombrie anul viitor, transmite Reuters duminică.


Partidul Naţional Scoţian (SNP) condus de Sturgeon îşi desfăşoară în acest week-end, la Aberdeen, cea de-a 88-a conferinţă anuală.

Curtea Supremă britanică urmează să înceapă marţi audierile privind posibilitatea unui vot asupra secesiunii Scoţiei neaprobat de guvernul de la Londra.

Primul referendum privind independenţa Scoţiei a avut loc în septembrie 2014, când 55% dintre votanţi au fost împotriva desprinderii de Regatul Unit, scrie Agerpres. 

Istoricul Filip Iorga a conturat profilul Regelui Charles: E diferit, nu poate fi urât nici de progresiști

Istoricul Filip Iorga a conturat profilul noului Rege al Marii Britanii, scoțând în evidență că, deși monarhul este un aristocrat, nu poate fi urât de către politicienii și electoratul de stânga, întrucât a luptat alături de ei în mai multe cauze, precum lupta împotriva schimbărilor climatice și protejarea patrimoniului.

„Charles, fiind altă generație, ar putea să discute despre traumele suferite de indigeni, în încercarea de a-și atrage mai mulți simpatizanți republicani, spre deosebire de Regina Elisabeta a II-a, care s-a născut într-un imperiu și chiar primele ei declarații și primii ei pași ca monarh au primit influența acestor tradiții, acestei moșteniri imperiale. Cu toate acestea, moștenirea imperială a Marii Britanii s-a evaporat, Commonwealth-ul este o structură foarte democratică și modernă, care nu mai are legătură cu trecutul.

Aici, eu aș adăuga un bemol. Știu că acum este foarte la modă să fim anti-colonialiști, să condamnăm toate greșelile trecutului, însă poate că ar trebui să analizăm cu mai multă atenție cum arată diverse regiuni din lume - fără să fiu un partizan al colonialismului, dar trebuie să analizăm lucrurile în mod echilibrat - care au fost decolonizate neinteligent, pripit și fără intenție pentru interesele și soarta popoarelor respective. Acestea au căzut pe mâna unor politicieni meschini, corupți, violenți, brutali. Am văzut ce s-a întâmplat, în ultimele decenii, în multe regiuni ale Africii. Sigur că și puterile coloniale au, la rândul lor, o responsabilitate, dar și felul în care unele decolonizări s-au produs, mai ales cu sprijin sovietic sau prin mișcări comuniste, nu a dat chiar niște rezultate lăudabile.

Nu toată moștenirea britanică sau franceză, spaniolă sau portugheză ar trebui condamnată din oficiu. Trebuie să privim lucrurile acestea cu mai mult echilibru. Iar Charles, da, fiind o altă generație, probabil că va putea să vorbească mai deschis despre traumele celor care au fost colonizați și chiar, de ce nu, chiar să își ceară scuze pentru excesele coroanei din unele regiuni. Nu cred că ar fi ceva care să îi scadă din onorabilitate, ba chiar dimpotrivă. Există și trecut traumatic în aceste colonii, dar în același timp Marea Britanie are și multe lucruri cu care se poate lăuda, apropo de infrastructură, educație, de dezvoltarea anumitor regiuni, unde au colaborat cu populațiile de acolo. Există și o moștenire pozitivă pe care ei o pot scoate în lumină și poate că ar trebui să o facă.

El e un rege care nu ar putea fi urât nici măcar de politicienii de stânga și n-ar putea fi acuzat că e reacționar. E rege, e aristocrat, dar vedeți că e foarte atașat de cauzele protecției patrimoniului, precum și de cauzele legate de protejarea climei, de luptă împotriva încălzirii globale. Acestea sunt teme foarte dragi și stângii politice, precum și progresiștilor. Deci da, cred că e într-o poziție în care poate avea un discurs în cadrul căruia să recunoască anumite erori ale coroanei britanice și poate, eventual, să câștige adeziunea unora care poate astăzi sunt marcați de acel trecut traumatic”, a precizat istoricul Filip Iorga, pentru redacția DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel