Şcolile din Spania, în continuare deschise, în ciuda pandemiei. Copiii, cheia succesului
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
În ciuda creşterii numărului de cazuri de COVID-19 şi a măsurilor de restricţie impuse, şcolile din Spania au rămas deschise, iar cifrele legate de infectări nu au crescut în aceste zone. 

"De îndată ce deschidem şcolile, vom reveni la carantină în două săptămâni". Acesta era dictonul cel mai des auzit în cartierele, firmele şi oraşele din Spania. Mulţi erau speriaţi că redeschiderea şcolilor va duce la focare de infecţie şi la noi restricţii. Cu toate astea, şcolile din Spania par că rezistă răspândirii coronavirusului. După prima săptămână din noiembrie, 6469 de clase din şcolile spaniole sunt în carantină. Adică doar 1,67 la sută din numărul total de clase din sistemul educaţional spaniol. 

Întrebarea CHEIE. Cum au reuşit spaniolii

 

Cum au reuşit, aşadar, spaniolii să ţină sub control coronavirusul în şcoli? Mai ales că sunt pline de copii şi adolescenţi care învaţă, se joacă şi mânăncă împreună în spaţii închise. 

"Cei mici nu sunt la fel de eficienţi în ceea ce priveşte răspândirea virusului precum adulţii. Datele pe care le-am adunat în aceste nouă luni sugerează că rareori copiii sunt sursa unui focar. În Catalunia, spre exemplu, 87 la sută dintre cazurile care au fost descoperite în şcoli nu au dus la o a doua infectare.", a declarat Quique Bassat, pediatru şi epidemiolog, conform El Pais.  

"Logica care ne-a făcut să credem că copiii sunt mai predispuşi la infectare ţine de istorie. Copiii au fost mereu mai predispuşi la infecţii respiratorii, mai ales în primii ani de viaţă. Dar, din fericire, asta nu s-a întâmplat cu coronavirusul. Acum credem nu doar că infecţia nu este la fel de serioasă ca la adulţi, dar şi că transmiterea este mai puţin eficientă. Totuşi, ceea ce şcolile au reuşit să ne arate este că este posibil să ţii virusul sub control într-un mediu care nu pare potrivit. Trebuie să recunoaştem că educatorii, profesorii, fără să fie lucrători în domeniul sanitar, au fost şi ei în prima linie", a declarat şi Julian lalla, şeful comitetului ştiinţific al primului Congres Naţional pe tema COVID-19. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel