Scandalul mutării biroului viceprimarului Sebastian Rusu la cimitir. "În anii '90, era bătaie pe un loc"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Alfred Bulai și Val Vâlcu au oferit un moment de comedie discutând despre bătaia pe administrația cimitirelor în localități.

„Ai spus într-o emisiune trecută că în anii ’90 și la începutul anilor 2000 se băteau în primării pe postul de la administrația cimitirelor, că de acolo vine banul. Ei bine, la Brașov, primarul Allen Coliban l-a sancționat recent pe viceprimar și l-a mutat cu biroul la cimitir. Se ceartă, viceprimarul e nemulțumit și spune că primarul și-a bătut joc de el. S-a schimbat societatea...”, a remarcat Val Vâlcu în emisiunea Nod în papură de la DC News TV.

Cum s-a ajuns la situația aceasta

„Stai puțin că la cimitir e o afacere, dar la piețe e și mai mare afacere. Sunt și altele mai bănoase, fiindcă de la vii poți să iei mai mult decât de la morți. Bineînțeles că depinde și unde este amplasat cimitirul.

Povestea este interesantă pentru că oamenii de bine care lucrau în primării, în comunism, și care au intrat în politică în anii ’90, tineri fiind, nu înțelegeau de ce era bătălie pentru chestiile astea. După ceva vreme, s-au prins și ei de schemă. Mai ales că, în anii ’90, era multă poezie, nu erau mitele și ciubucele de astăzi. Băieții care erau cu cimitirele erau buni și în anii ’80”, a explicat Alfred Bulai.

„Să le spunem și celor care ne urmăresc, poate sunt mai tineri, că în comunism nu erau alegeri. Erau doar numiri personale”, a adăugat Vâlcu.

Nu administrație, ci mafie

„Sigur că da, vorbim totuși de o mafie, cel care era șeful piețelor era și ăla un mafiot. Bun, vorbim totuși de mize financiare demne de comunism. Acestea au devenit mize uriașe cu adevărat în anii ’90. Pe de altă parte au apărut multe alte structuri, avem un număr uriaș de zeci de mii de birocrați în structuri de care nici nu ai nevoie. Așa dai de lucru unor oameni pe niște salarii bune spre extraordinare. O parte sunt oameni ai sistemului și sunt de încredere”, a mai transmis sociologul.

VIDEO

De la ce a pornit scandalul

Conflictul dintre primarul Allen Coliban (USR) și viceprimarul Sebastian Rusu (PNL) a început în 2021, când primarul a decis să îi retragă mai multe atribuții viceprimarului, rămas doar cu Serviciul de Gestionare a Animalelor fără Stăpân și cu Serviciul Salvamont. Anul acesta, Rusu a primit în subordine și Serviciul de administrare a cimitirelor, care însă era gestionată de celălalt viceprimar, Flavia Boghiu (USR).

În octombrie 2023, primarul Coliban a propus demiterea viceprimarului Rusu din funcție, susținând că acesta nu respectă un parteneriat politic stabilit în 2020 între PNL și USR. Proiectul de demitere a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței obișnuite din aceeași lună și publicat pe site-ul Primăriei Brașov. Pentru a-l demite pe Rusu, primarul Coliban se putea baza doar pe cele 12 voturi ale consilierilor USR pentru susținerea proiectului. 

În același timp, liberalii brașoveni au exprimat susținerea lor pentru viceprimarul Rusu și au criticat modul în care primarul Coliban își ostilizează o majoritate solidă în Consiliul Local. Ei au acuzat primarului Coliban că își folosește energia pentru a distruge un parteneriat politic și pentru a se victimiza, în loc să răspundă așteptărilor comunității și să-și onoreze promisiunile electorale.

Citește și: Viceprimarul PNL al Brașovului, mutat la cimitire, printr-un mail, chiar de ziua sa!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel