Scandalul de la votul pentru legea bugetului, "exerciţiu de film parodic". Sociologul Bulai spune că dezbaterile reale lipsesc din Parlament
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
 Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Sociologul Alfred Bulai şi jurnalistul Val Vâlcu au discutat despre scandalul de la votarea legii bugetului în Parlament. Sociologul a scos în faţă nevoia de dezbatere reală şi a comparat ceea ce s-a întâmplat cu acţiunea unui film de parodie. 

"Dacă vorbim de lucruri amuzante, cred că te-ai uitat la şedinţa de votare a bugetului. Sau măcar ai auzti ce a fost", a spus Val Vâlcu. 

"Nu. Acest gen de exerciţiu de tipul film parodic nu îl gust. Parodiile îmi plac, dar la buget nu. Înţeleg că a fost o dezbatere amplă...", a replicat Alfred Bulai. 

"Au făcut show, a fost confruntarea titanilor, Şoşoacă cu Simion", a mai spus, ironic, Vâlcu. 

"Bun, la asta te aştepţi. E partea de culoare a parlamentului nostru. În general, noi nu avem dezbateri. Hai să fim serioşi, au fost cazuri în care s-au dezbătut în două ore toate cele 2500 de amendamente, care s-au luat la pachet. Poate erau şi unele deştepte. Au fost cazuri în care s-a votat la grămadă. Ştii cum arată legea bugetului? Ceva infernal. Partidele trebuie să aibă nişte specialişti. Nu poţi să vii tu, profesor de limba română sau mai ştiu eu ce, şi te apuci să îţi dai seama dacă e bun bugetul. 

La dezbateri nu ar trebui să fie chestii tehnice, ar trebui să vină cu idei. Nu ştiu, spre exemplu ca 0,2% din buget să fie alocat la nivel local pentru librării. Nu ar trebui să îi intereseze pe ei cum se face tehnic, ci să spună de ce ar fi nevoie. Dezbateri din astea nu prea există, sunt glume şi sunt de obicei pe interese locale. Dar pot fi scuzabile, că de aia ai deputaţi", a mai spus sociologul. 

"E un risc ca această agresiune să se transforme în violenţe? Să se ajungă la radicalizare?", a mai punctat Val Vâlcu. 

"Nu cred asta. Sunt nişte comportamente parodice. Eu am o problemă cu ele. În multe alte parlamente se bat, nu e chiar aşa rău la noi. Uită-te la presa interbelică cum vorbeau ăia acolo... E o chestie de eleganţă, dar i-a votat lumea. 

Eu aş vrea să fie o dezbatere reală, pe teme de interes, nu pe chestiuni din astea. Am auzit la radio că a făcut Simion scandal că l-a prins pe unul cu agende de nu ştiu care, făcea cadouri de sărbători. Şi a făcut spectacol. Alooo, sunt teme importante în ţara asta, astea-s porcării. E golăneală. Nu are nicio legătură cu ce ar trebui să fie", a completat Bulai. 

VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel