Sanofi și GSK au dezvoltat un vaccin COVID-19. Acum, cer aprobarea autorităților
Francezii de la Sanofi și britanicii de la GSK au anunțat miercuri că vor solicita aprobarea autorităților de reglementare pentru vaccinul lor COVID-19, care s-a dovedit a fi sigur și eficient în testele clinice.
"Cele două companii sunt în discuții cu autoritățile de reglementare, inclusiv cu Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) și Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), și intenționează să prezinte date complete despre acest vaccin candidat în sprijinul cererilor de autorizare de punere pe piață", se arată în comunicat preluat de Zonebourse.
Folosește altă tehnologie
"Răspunsul imunitar robust observat în mai multe scheme de vaccinare și profilul de siguranță confirmă caracterul adecvat al vaccinului proteic Sanofi-GSK, rezistent la căldură", au precizat cele două grupuri în comunicatul lor, menționând că eficacitatea este demonstrată atât în dozele primare, cât și în cele de rapel.
Vaccinul, pentru care GSK furnizează adjuvantul, nu se bazează pe tehnologia ARN mesager (ARNm), ci pe tehnologia mai tradițională a proteinelor recombinate. Sanofi, care rămăsese mult în urmă în cursa pentru vaccinurile cu ARNm la începutul pandemiei, a abandonat dezvoltarea clinică a propriului său candidat la vaccin cu ARNm în septembrie anul trecut, în condițiile unei piețe deja aglomerate.
O tranzacție interesantă
În altă ordine de idei, Polpharma, cel mai mare producător de medicamente din Polonia, lucrează la o posibilă ofertă de preluare a rivalului ceh Zentiva, companie prezentă şi pe piaţa din România, pentru patru miliarde de dolari, şi în acest sens caută investitori dispuşi să se alieze cu el.
În 2018, fondul american de private equity Advent International a preluat Zentiva, divizia de medicamente generice a grupului francez Sanofi, pentru 1,9 miliarde de euro. În prezent, medicamentele Zentiva sunt vândute în peste 40 de ţări, iar compania cu sediul la Praga are fabrici de medicamente în Cehia, România şi India. Zentiva a cumpărat, în 2005, pachetul majoritar de acţiuni al producătorului român de medicamente Sicomed.
Citește și Vaccinul cubanez împotriva Covid-19, aprobat în Vietnam
Potrivit surselor citate de Reuters, discuţiile între Polpharma şi potenţialii parteneri sunt deocamdată într-un stadiu preliminar, iar compania poloneză nu a decis încă structura viitorului vehicul care va face oferta. În orice caz, Polpharma va avea nevoie de parteneri "cu buzunare adânci" pentru a putea veni cu o ofertă de preluare care ar putea evalua Zentia undeva între 3 şi 3,5 miliarde de euro, şi de aceea a angajat banca JPMorgan să îi selecteze potenţialii investitori.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News