Data publicării:

Rusia va organiza exerciții navale în Caraibe în această vară, cu escale în Cuba și Venezuela, în contextul creșterii tensiunilor cu SUA și Ucraina

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Rusia va organiza exerciții navale în Caraibe în această vară, cu potențiale escale în Cuba și în Venezuela, au dezvăluit oficiali americani, în ceea ce este descris ca o demonstrație de forță din partea Moscovei.

Alegeri prezidentiale 2024

Un oficial de rang înalt a declarat că SUA a urmărit navele de război și aeronavele rusești și că se așteaptă ca acestea să ajungă în regiune în următoarele săptămâni, înaintea unui exercițiu naval "global" al forțelor lui Vladimir Putin în toamnă.

Viitorul exercițiu, care va fi monitorizat de armata americană, va implica o "mână" de nave rusești și nave de sprijin, au declarat doi oficiali.

Aceștia au adăugat că exercițiile fac "cu siguranță" parte dintr-un răspuns mai amplu al Rusiei la sprijinul acordat de SUA Ucrainei, dar reprezintă, de asemenea, un efort al lui Putin de a arăta că marina sa este încă capabilă să proiecteze puterea globală după ce a pierdut mai multe nave în urma atacurilor ucrainene.

Aceasta vine după ce Vladimir Putin a avertizat că Moscova ar putea lua "măsuri asimetrice" în alte părți ale lumii ca răspuns la decizia președintelui Joe Biden de a permite Ucrainei să folosească arme furnizate de SUA pentru a lovi în interiorul Rusiei.

Tensiunile dintre SUA și Rusia au fiert la foc mic de la invazia Rusiei în Ucraina în 2022 și s-au accentuat în urma demersului SUA, la care Ucraina a fost solicitată în mod repetat în ultimele luni. 

Rusia va desfășura o activitate navală și aeriană sporită în apropierea Statelor Unite

"Este vorba despre faptul că Rusia arată că este încă capabilă de un anumit nivel de proiecție a puterii globale", a declarat un oficial american în momentul în care vestea a fost dezvăluită reporterilor.

Ca parte a exercițiilor militare regulate ale Rusiei, anticipăm că în această vară, Rusia va desfășura o activitate navală și aeriană sporită în apropierea Statelor Unite. Aceste acțiuni vor culmina cu un exercițiu naval rusesc global în această toamnă', a precizat oficialul anonim.

Desfășurările sunt considerate ca făcând parte din activitatea navală de rutină și, deși oficialii au recunoscut că sunt "notabile", au insistat, de asemenea, că "nu sunt îngrijorați de desfășurările Rusiei, care nu reprezintă o amenințare directă la adresa Statelor Unite", susține acesta.

Administrația Biden nu a privit desfășurarea cu îngrijorare, deoarece Rusia a mai trimis anterior nave în emisfera vestică în fiecare an, din 2013 până în 2020.

"Ar trebui să ne așteptăm la mai multe astfel de activități în viitor, deși observăm că aceste desfășurări implică un cost pentru Marina rusă, care se luptă să mențină starea de pregătire și să efectueze desfășurări cu o flotă îmbătrânită", afirmă demnitarul ce și-a păstrat anonimatul.

Oficiali militari de la Kiev au declarat în martie că Rusia a pierdut o treime din flota sa din Marea Neagră din cauza loviturilor ucrainene în ultimii doi ani de război.

Rusia nu a notificat SUA cu privire la exercițiul său în curs de desfășurare, dar mișcările navelor au fost urmărite de marina americană, au precizat oficialii.

Putin a recunoscut în mod deschis "posibilitatea" unui "al treilea război mondial la scară largă"

În ciuda faptului că Rusia nu a notificat SUA - lucru pe care țările îl fac adesea pentru a evita calculele greșite - americanii au declarat că armatele de pe tot globul au dreptul de a efectua exerciții în apele internaționale și fac acest lucru în mod regulat. 

De exemplu, vineri, aproximativ 20 de țări NATO, inclusiv SUA, vor începe BALTOPS 24, un exercițiu naval și aerian major în regiunea baltică din apropierea Rusiei.

Responsabilii americani au declarat că se așteaptă ca navele rusești să rămână în regiune pe tot parcursul verii și probabil că vor efectua exerciții similare, de urmărire, în Caraibe, după ce acesta se va încheia.

Aceasta vine în contextul în care Putin a recunoscut în mod deschis "posibilitatea" unui "al treilea război mondial la scară largă" - dictatorul amenințând cu "consecințe fatale" dacă aliații occidentali vor permite Ucrainei să folosească armele lor pe teritoriul rusesc.

Dificultatea Ucrainei în respingerea invaziei rusești i-a determinat pe liderii europeni să adopte o poziție mai dură față de Moscova, în timp ce războiul intră în al treilea an, prin măsuri de trimitere de trupe în est și investiții record în apărare, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel