Rusia susține că vaccinul Sputnik-V va fi mult mai ieftin decât serurile propuse de Pfizer și Moderna
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Rusia intervine după ce Pfizer, Moderna și AstraZeneca au anunțat rezultate promițătoare în ceea ce privește vaccinurile anti-COVID pe care le dezvoltă.

Prețul vaccinului Sputnik-V va fi anunțat săptămâna viitoare, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Fondului rus de investiții directe. Totuși, pe contul de Twitter al vaccinului rusesc a fost publicată duminică o declarație conform căreia vaccinul rusesc anti-COVID va costa mult mai puțin decât serurile dezvoltate de Pfizer și Moderna. Reacția Rusiei vine după ce cele două companii farmaceutice, dar și AstraZeneca au raportat că vaccinurile lor sunt eficiente, iar rezultatele obținute în cea de a treia fază a testării sunt promițătoare.

"Traducerea limbajului farmaceutic: prețul anunțat de Pfizer de 19,50 dolari și de Moderna de 25-37 dolari per doză înseamnă de fapt că prețul lor este de 39 dolari și respectiv și 50-74 de dolari de persoană. Pentru vaccinurile Pfizer, Sputnik V și Moderna sunt necesare două doze per persoană. Prețul vaccinului Sputnik-V va fi mult mai mic.", se arată în postare.

În octombrie, șeful Serviciului Federal Antimonopol, Igor Artemyev, a declarat că prețul vaccinului Sputnik-V nu va depăși 1.000 de ruble (în prezent aproximativ 13 dolari) și poate scădea atunci când datele vor fi disponibile pentru comparație cu alte țări, relatează Interfax.

Sputnik-V, eficacitate mai mică



Anterior, șeful companiei americane Moderna, Stefan Bansel, a declarat pentru Welt am Sonntag că o doză de vaccin va costa între 25 și 37 de dolari, prețul final va depinde de volumul de livrare. 

Moderna a declarat în 16 noiembrie că eficacitatea vaccinului său este estimată a fi mai mare de 94%. Pfizer a anunțat în 18 noiembrie că serul pe care îl dezvoltă împreună cu BioNTech are o eficacitate de 95%. Centrul de cercetare Nikolai-Gamaleya a estimat eficacitatea  vaccinului Sputnik-V la 92%. AstraZeneca a anunțat o eficacitate de până la 90% a vaccinului anti-COVID la care lucrează.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel