Rusia spune că va plăti datoriile suverane în ruble, în lipsa licenței OFAC
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Rusia spune că va plăti datoriile suverane în ruble, în lipsa licenței OFAC / Foto: Pixabay, de velikorodov94
Rusia spune că va plăti datoriile suverane în ruble, în lipsa licenței OFAC / Foto: Pixabay, de velikorodov94
Rusia anunță că, în absența unei licențe OFAC, va deservi datoria publică în ruble.

Federația Rusă, în lipsa unei licențe de la Trezoreria SUA, care permite plățile datoriei publice externe în dolari, o va deservi în ruble, a spus Ministerul de Finanțe al Rusiei, scrie Interfax.

Anterior, OFAC (filiala de aplicare a sancțiunilor a Departamentului de Trezorerie al SUA) a anunțat că licența, care permitea tranzacțiilor necesare pentru a primi plăți pentru obligațiile de datorie ale Trezoreriei și ale Băncii Rusiei până pe 25 mai, nu va fi reînnoită.

"Decizia Trezoreriei SUA de a refuza reînnoirea licenței pentru ca investitorii să primească plăți pentru datoria guvernamentală rusă încalcă în primul rând drepturile investitorilor străini asupra instrumentelor de datorie rusești și subminează încrederea în infrastructura financiară occidentală.", se arată într-un comunicat al Trezoreriei Ruse.

„Ministerul de Finanțe al Rusiei își confirmă disponibilitatea de a continua deservirea și rambursarea tuturor obligațiilor de datorie. Ținând cont de faptul că refuzul de a reînnoi licența specificată face imposibilă continuarea deservirii datoriei externe a statului în dolari SUA, plățile vor fi efectuate în moneda Federației Ruse cu posibilitatea conversiei lor ulterioare în moneda originală a obligației prin NCO JSC National Settlement Depository (NSD) în calitate de agent plătitor”, a spus ministerul.

Ministrul rus de Finanțe: Această situație, creată artificial de o țară neprietenoasă

"Situația actuală nu are nimic de-a face cu situația din 1998, când Rusia nu avea suficiente fonduri pentru a-și achita datoriile. Acum sunt bani, și este prezentă și disponibilitatea de a plăti. Această situație, creată artificial de o țară neprietenoasă, nu va afecta calitatea vieții rușilor”, a subliniat ministrul rus al Finanțelor, Anton Siluanov. 

Ce se întâmplă dacă Rusia intră în incapacitate de plată? Incapacitatea de plată (sau default) apare  atunci când un un debitor nu reușește să efectueze plățile convenite pentru datoriile sale. Banca centrală a Canadei și Banca Angliei, care urmăresc incapacitatea de plată pentru datoriile suverane la nivel mondial, estimează că valoarea totală a datoriei guvernamentale nerambursate în întreaga lume a fost de 443,2 miliarde de dolari în 2020 - aproximativ 0,5% din datoria publică mondială. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel