Rusia spune că „nu poate” să accepte propunerea SUA de încetare a focului în Ucraina

Rusia spune că nu poate accepta propunerile SUA de încetare a focului în Ucraina
Moscova nu poate accepta propunerile SUA de încetare a focului în Ucraina fără a aborda ceea ce consideră că sunt „cauzele fundamentale” ale războiului, a declarat marți adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, scrie The Moscow Times.
„Luăm foarte în serios modelele și soluțiile propuse de americani, dar nici nu le putem accepta așa cum sunt”, a spus Riabkov într-un interviu.
Președintele american Donald Trump a făcut eforturi pentru încheierea rapidă a războiului, dar negocierile echipei sale cu Rusia și Ucraina nu au produs încă progrese. Președintele rus Vladimir Putin a respins un plan comun SUA-Ucraina pentru o încetare a focului de 30 de zile și luna trecută a sugerat ca președintele ucrainean Volodimir Zelenski să fie demis din funcție.
Negocierile pentru pace, în impas
Duminică, Trump a declarat pentru NBC News că a fost „enervat” de Putin pentru că a pus sub semnul întrebării credibilitatea lui Volodimir Zelenski ca partener de negociere și a cerut o nouă conducere în Ucraina.
"Dacă Rusia şi cu mine nu reuşim să facem un acord pentru oprirea vărsării de sânge în Ucraina, iar eu consider că a fost vina Rusiei - ceea ce ar putea să nu fie - dar eu consider că a fost vina Rusiei, voi pune tarife secundare pe petrol, pe tot petrolul care iese din Rusia'" a spus Trump.
VEZI ȘI: Donald Trump, "furios" pe Putin. Avertisment pentru preşedintele rus dacă strică negocierile de pace
Ulterior, Kremlinul a declarat că Putin a rămas deschis să vorbească cu Trump și că se așteaptă ca liderul rus să „își îndeplinească partea” dintr-un acord de pace.
VEZI ȘI: Răspunsul Kremlinului la amenințările lui Donald Trump
Dar Riabkov a avertizat că Moscova nu vede niciun semnal de la Donald Trump sau Ucraina care ar putea pune capăt războiului dincolo de propunerea de încetare a focului de 30 de zile.
„Nu există loc (în planurile SUA) pentru cererea noastră principală de astăzi, care este rezolvarea problemelor legate de cauzele fundamentale ale acestui conflict”, a spus el.
Oficialii ruși au invocat în mod repetat termenul „cauze fundamentale”, despre care Putin a spus în iunie anul trecut că include retragerea Ucrainei din regiunile anexate de Rusia și abandonarea candidaturii sale la NATO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News