Rusia cheltuie de 3,5 ori mai mulți bani pe închisori decât pe înaltă tehnologie. Rezultatele pe piața monetară inteligentă, mai mici decât în ​​America Latină și Africa
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Pe piața investițiilor în companii inovatoare, Rusia rămâne un „pitic”, în ciuda planurilor mărețe.

La sfârșitul anului 2021, doar 800 de milioane de dolari au fost investiți în companiile rusești de înaltă tehnologie - de 442 de ori mai puțin decât în ​​Statele Unite (353,8 miliarde de dolari); De 114 ori mai puțin decât în ​​China (91,3 miliarde de dolari) și de 69 de ori mai puțin decât în ​​Marea Britanie (54,9 miliarde de dolari).

Rusia este de 52 de ori în urma Indiei (41,7 miliarde de dolari) și de 32 de ori în urma Australiei (25,5 miliarde de dolari), potrivit experților de la Observatorul Clusterului Rus al Institutului HSE pentru Studii Statistice și Economie a Cunoașterii.

Chiar și în urma țărilor în curs de dezvoltare precum Brazilia și Arabia Saudită, Rusia este de 16 ori în urmă.

În ceea ce privește cursul de schimb al rublei de la sfârșitul anului 2021, investițiile în hi-tech rusesc s-au ridicat la 59,6 miliarde de ruble. Acesta este de 3,5 ori mai mic decât costul închisorilor și coloniilor Serviciului Federal de Penitenciare (207 miliarde de ruble); De 30 de ori mai puțin decât costul întreținerii funcționarilor și autorităților statului (1,8 trilioane de ruble) și de 54 de ori mai puțin decât suma care a fost alocată pentru finanțarea armatei și a ordinului de apărare a statului (3,2 trilioane de ruble).

Investițiile masive în companii de înaltă tehnologie reprezintă un instrument cheie pentru dezvoltarea inovatoare a majorității țărilor care sunt lideri în economia globală, subliniază raportul. Dar rezultatele Rusiei pe piața monetară inteligentă sunt mai mici decât în ​​America Latină și Africa.

Turcia a început să cucerească piața rusă, în lipsa produselor din Occident. Moscova importă mai puțin și din China

În iunie, livrările de mărfuri turcești către piața rusă au crescut cu 52% față de luna mai, la 791,4 milioane de dolari. Volumele din iunie au fost un record pentru ultimii 12 ani, scrie RBC, citând date de la baza comercială a ONU și de la Institutul Turc de Statistică.

Turcia a fost singura țară care a prezentat o dinamică pozitivă în comerțul cu Federația Rusă la începutul verii: comparativ cu iunie 2021, indicatorii săi au crescut cu 46%. Restul statelor care și-au publicat statisticile de comerț exterior au raportat o scădere semnificativă a exporturilor către Rusia față de anul trecut. Printre acestea se numără China, Taiwan, Vietnam, Coreea de Sud, Japonia, Thailanda, Malaezia.

Anul trecut, Turcia a fost pe locul zece în lista celor mai mari exportatori către Federația Rusă, acum iese pe locul patru sau al cincilea, ocolind SUA, Franța, Italia, Polonia, Japonia și Țările de Jos. Ankara este a doua după China, Belarus, Germania și posibil Kazahstan.

În ultima lună, livrările de fructe și nuci turcești către Rusia, în principal piersici, caise și cireșe, s-au dublat. Exporturile turcești de echipamente și dispozitive mecanice au crescut cu 40%, mașini și echipamente electrice au crescut cu 15%, transportul terestru și componentele sale au crescut cu 35%, iar materialele plastice și produsele din plastic au crescut cu 4%.

În paralel, Moscova a devenit principalul importator al Ankarei în prima jumătate a anului 2022, înaintea chiar și a Chinei. În ianuarie-iunie, Rusia a reprezentat 16% din toate mărfurile străine importate în Turcia, în timp ce peste 60% din livrările rusești în țară au fost petrol și gaze.

Volumul livrărilor către Rusia a crescut și din Belarus (+29% în mai) și Elveția (plus 80% în iunie). Acesta din urmă se datorează vânzărilor de produse medicale care nu au fost afectate de sancțiunile europene.

Potrivit șefului uneia dintre domeniile de la Centrul de analiză macroeconomică și prognoză pe termen scurt, Dmitri Belousov, Turcia trece acum într-o perioadă de industrializare și produce bunuri tehnologice care sunt solicitate în Federația Rusă, în principal piese auto și produse de inginerie.

„Ideea că Turcia ar fi înapoiată, abia supraviețuiește și exportă doar constructori este o imagine a lumii la mijlocul anilor 80”, a spus el.

Anterior, fondatorul restaurantelor Meat & Fish, membru al filialei din Moscova a Delovaya Rossiya, Serghei Mironov, a scris pe blogul său că se presupune că antreprenorii turci sunt gata să furnizeze rușilor bunuri din țările occidentale.

„Turcii sunt gata să furnizeze piese de schimb și echipamente europene, dar au propria lor alternativă pentru asta”, a spus omul de afaceri rus.

În același timp, la jumătatea lunii iulie, angajații a doi importatori ruși au declarat pentru The Moscow Times că companiile turcești refuzau să importe în Rusia produse de înaltă tehnologie aflate sub sancțiuni, cum ar fi semiconductori, tranzistori și piese de avioane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel