Rusia a redus cu 5% volumul de gaze trimis României - ministrul Nicolescu
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, afirmă cu Rusia a redus nemotivat volumul de gaze livrat vineri României cu 5%.

"Fluxurile de gaze prognozate a fi livrate din Federația Rusă către România s-au redus astăzi (vineri — n.r.) cu 5% față de ceea ce era planificat. Este vorba de cantități mici. Nu am fost oficial informați oficial în legătură cu motivul acestei reducer"', spus Nicolescu, conform Agerpres.

Ministrul a convocat pentru ora 16,00 o ședință de analiză pe această temă cu reprezentanții Transgaz, Petrom și Romgaz.

Rusia începe ofensiva energetică: primele două victime

Polonia și Slovacia au reclamat, joi, că Rusia a redus cu 20%, respectiv 11%, volumul de gaze livrat celor două țări ale Uniunii Europene. Polonia, Slovacia și Ungaria sunt implicate în livrările de tip "flux-invers" către Ucraina. Ungaria nu a reclamat, deocamdată, disfuncții în programul livrării de gaze.

Austria a reclamat și ea că a primit cu 15% mai puțin gaz din Rusia.

Gigantul rus Gazprom a răspuns că nu există nicio problemă cu cantitatea de gaze livrată, care pentru Polonia a rămas la același nivel ca săptămâna trecută - 23 de milioane metri cub pe zi.

Patru țări din Uniunea Europeană sunt dependente în măsură de 100% de gazul rus. România depinde în măsură de doar 24% de livrările Gazprom și are suficiente rezerve în depozitele subterane pentru a răspunde necesităților interne o iarnă întreagă.

Ponta: Sancțiunie UE împotriva Rusiei afectează România

Premierul Ponta a declarat vineri că România este afectată de sancțiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană, dar este un preț care trebuie plătit pentru a transmite Moscovei un mesaj.

Noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei adoptat de UE intră în vigoare vineri. Lista persoanelor penalizate a fost extinsă cu alte 24 de nume. Sancțiunile lovesc, în premieră, și în giganții energetici ai Rusiei: Gazprom, Rosneft și Transneft. Rusia pregătește acțiuni de retorsiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel