Românii, cei mai nefericiți și mai ineficienți angajați din Europa
Peste 70% din români lucrează peste program, dar acest lucru nu se vede și în
În 2012, Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Viaţă şi Muncă (Eurofound) a publicat un studiu pe tema „Calitatea locurilor de muncă din Europa“. Potrivit studiului, angajații români sunt victime ale unor angajatori abuzivi și zgârciți, România clasându-se pe ultima poziție în clasamentul statelor cu condiții decente la locul de muncă.
Din perspectiva programului de lucru, studiul arată că 35% dintre români lucrează în zilele de sâmbătă, iar 28%, chiar și în cele de duminică. Din păcate, sacrificiul făcut la finalul săptămânii nu este compensat în zilele „tradiționale“ de lucru. Institutul de studii economice parizian Coe-Rexecode a susținut că românii muncesc, în medie, 2.095 de ore pe an, cu 425 ore mai mult decât finlandezii și cu 416 ore în plus comparativ cu angajații francezi, informează Capital.
Orele de lucru nu sunt însă direct proporționale cu salariile încasate. Alte date furnizate de Institutul Național de Statistică și compilate de Capital notează că 72,5% din angajații români lucrează în sectoare în care venitul mediu este inferior salariului mediu net la nivel național. Mai mult, patru români din zece câștigă sub 60% din salariul mediu. Potrivit Eurostat, astfel de salariați nu își pot achita chiria și/sau utilitățile, nu pot face față unor cheltuieli neprevăzute sau nu își permit să mănânce alimente cu proteine.
De menționat că, indiferent de sector, de profesia dobândită și de numărul de ore lucrate, angajații români își adjudecă, după toate criteriile, rolul de cei mai ineficienți lucrători din Europa. Conform Institutului Britanic de Statistică, angajații români sunt pe ultimul loc în clasamentul productivității din UE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News