Data publicării:

România, SCANDAL OUĂ. ANSVSA: Nicio DOVADĂ

Autor: Irina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Birou vandalizat cu oua
Birou vandalizat cu oua

ANSVSA anunță că nu a fost transmis nicio notificare despre reziduurile de Fipronil în ouă. În prezent, la nivel european există un scandal imens, pentru că se susține că o otravă din România a infestat milioane de ouă din Occident, care au fost retrase de pe piață. 

Alegeri prezidentiale 2024

”Ca urmare a semnalărilor apărute în mass-media, despre faptul că în unele ţări din Uniunea Europeană au fost depistate reziduuri de Fipronil în ouă, ANSVSA face următoarele precizări: Prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, nu a fost transmisă nicio notificare oficială în acest sens şi nu există nicio informaţie care să arate că produsele afectate au intrat pe piaţa din România. Din datele pe care le deţinem, în România au fost autorizate de către Ministerul Sănătăţii, instituţia competentă pentru autorizarea produselor biocide, (prin Comisia Naţională pentru Produse Biocide), un număr de 7 produse biocide pe bază de fipronil (substanţă activă)”, precizează ANSVSA în comunicat. 

ANSVSA menţionează că Institutul pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar (ICBMV), Institut Naţional de Referinţă din subordinea ANSVSA, a fost implicat în evaluarea unui singur produs biocid care conţine Fipronil (din punct de vedere al efectelor toxicologice ale produselor biocide asupra animalelor, conform competenţelor specifice). ANSVSA precizează că acest produs se utilizează ca insecticid în: locuinţe (inclusiv bucătării), restaurante, depozite alimentare, clădiri publice (hoteluri, spitale, şcoli, închisori, teatre etc.), clădiri industriale şi comerciale (fabrici, magazine, cabine de avion, vehicule, trenuri şi vapoare).

[citeste si]

Utilizarea Fipronilului nu este interzisă, dar trebuie respectate strict instrucţiunile de folosire şi domeniul pentru care este destinat. ANSVSA arată că Fipronil este un insecticid pentru uz larg, care aparţine familiei chimice fenilpirazol. Acesta este folosit pentru a combate furnicile, gândacii, puricii, căpuşele, termitele, coropişnitele, gărgăriţele şi alte insecte. Nu este permisă utilizarea lui ca şi substanţă antiparazitară pentru animalele destinate consumului uman.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel