Cum punem alcoolul pe masa discuțiilor cu copiii? Adolescenții români, în pericol
Data publicării:
Autor: Andreea Deaconescu
WhatsApp
Sursa: Freepik
Sursa: Freepik
Studiile arată că, în cazul adolescenților, cu cât încep mai devreme să consume alcool, cu atât este mai mare riscul ca aceștia să devină dependenți. Deși consumul de alcool este legal de la vârsta de 18 ani, consecințele toxice ale acestuia sunt deosebit de grave pentru creierul în dezvoltare al tinerilor.

Creierul adolescenților finalizează dezvoltarea și maturizarea până spre sfârșitul vârstei de 20 de ani. Cortexul prefrontal, responsabil pentru abilități precum planificarea și luarea deciziilor bune, este una dintre ultimele părți care se maturizează în adolescență. Creierul în curs de dezvoltare al adolescenților îi predispune la comportamente riscante și la decizii proaste în legătură cu consumul de alcool. Având în vedere că tinerii nu manifestă aceleași semne de intoxicare ca adulții, ei sunt mai predispuși să atingă niveluri periculoase de alcool în sânge.

Impactul consumului de alcool asupra memoriei și stării emoționale

Alcoolul afectează puternic memoria și procesele cognitive ale adolescenților. Consumul de alcool poate duce la deficiențe de memorie detectabile chiar și după o cantitate mică de băuturi. Mai mult, alcoolul poate perturba complet capacitatea de a forma amintiri, conducând la fenomene precum blackout-ul.

Relația dintre alcool și depresie la tineri

Alcoolul poate fi atât cauza, cât și efectul depresiei la tineri. Consumul de alcool și alte substanțe toxice pot contribui la dezvoltarea unei forme de depresie numită depresie indusă de medicamente sau substanțe. Studiile arată că există o relație bidirecțională între tulburările de consum de alcool și tulburările depresive la adolescenți.

Cum să discutați cu copiii despre alcool

Consumul de alcool printre adolescenți este o problemă serioasă, iar părinții joacă un rol esențial în educarea și protejarea copiilor lor împotriva acestui obicei periculos. Este important să abordați acest subiect încă de la o vârstă fragedă și să adaptați discuțiile în funcție de nivelul de înțelegere și vârsta copilului. Iată cum să abordați problema alcoolului pe vârste:

  • 4-7 ani:

La această vârstă, este esențial să începeți să vorbiți cu copilul despre alcool în moduri simple și accesibile.

Poate fi util să folosiți ocazii naturale, cum ar fi reclamele la alcool pe care le vedeți la televizor. Întrebați-l pe copil ce crede despre alcool și explicați-i în termeni simpli că alcoolul încetinește corpul și mintea. De asemenea, puteți sublinia pericolul, asemănător cu situația când nu cunoști adâncimea apei sau când se apropie o mașină în timp ce traversezi.

Este important să explicați de ce alcoolul este interzis pentru copii, subliniind că poate dăuna unui corp aflat în plină creștere și că începerea consumului de la o vârstă fragedă poate duce la dependență pe viață.

  • 8-11 ani:

Pe măsură ce copilul crește, discuțiile despre alcool ar trebui să devină mai detaliate și mai profunde.

Explicați-i efectele negative ale alcoolului atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Puteți vorbi despre distorsionarea vederii, auzului și a coordonării, modificările în percepție și emoții, dar și despre efectele grave asupra sănătății, cum ar fi problemele cu ficatul, pierderea poftei de mâncare sau leziunile cerebrale.

De asemenea, este important să-i învățați importanța gândirii critice și a luării deciziilor proprii, în ciuda influenței grupului de prieteni.

  • 12-17 ani:

În adolescență, dialogul cu copilul despre alcool trebuie să fie deschis, sincer și bazat pe încredere reciprocă.

Continuați să fiți un bun ascultător și să mențineți comunicarea deschisă. Vorbiți despre riscurile reale și motivele întemeiate pentru a evita consumul de alcool, cum ar fi problemele de sănătate pe termen lung sau consecințele sociale și legale negative.

Fiți un model de comportament responsabil și pregătiți-l pe adolescent pentru situații sociale în care este oferit alcool, oferindu-i alternative și strategii de evitare a consumului.

Date îngrijorătoare

Conform INS, 6 din 10 liceeni din România (15-18 ani) au raportat că au consumat alcool cel puțin una-două zile, în ultimele 30 de zile, iar 1 din 10 băieți și una din 20 de fete de 15 ani din România au fost în stare de ebrietate de cel puțin 2 ori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel