România printre ţările cu cea mai bună evoluţie din lume a riscului datoriilor în ultimele trei luni
România şi Ucraina se numără printre statele cu cea mai amplă îmbunătăţire a costurilor de asigurare împotriva riscului de neplată a datoriilor (credit default swap - CDS) în ultimele trei luni, în timp ce Grecia, Irlanda şi Spania au avut cea mai slabă evoluţie, transmite Bloomberg.
Astfel, CDS-ul pentru datoriile României a scăzut cu 0,215 puncte procentuale în ultimele trei luni, la 2,955 puncte procentuale, în timp ce pentru Ucraina a coborât cu 0,375 puncte procentuale, la 4,475 puncte procentuale, potrivit datelor firmei de monitorizare a pieţei finaciare CMA. Asigurarea unei datorii de zece milioane de dolari a României a scăzut cu 21.500 de dolari, la 295.500 dolari.
Investitorii evită datoriile unor state precum Spania şi Portugalia, întrucât măsurile de austeritate adoptate de autorităţi nu reuşesc să asigure posesorii de titluri că îşi pot achita obligaţiile.
"Temerile privind periferia trag în jos Europa de Vest. Statele emergente au o istorie solidă privind creşterea şi nu sunt direct afectate de problemele de la marginea zonei euro", a afirmat Harpreet Parhar, analist la filiala din Londra a băncii franceze Credit Agricole.
Obligaţiunile statelor vest-europene sunt mai riscante decât cele ale statelor emergente pentru prima dată, în contextul unui necesar de finanţare de 1.100 de miliarde de euro pentru ţările din zona euro în acest an, informează Mediafax
Indicele Markit iTraxx SovX Western Europe, care include CDS-urile a 15 state, între care Germania, Grecia şi Portugalia, a depăşit cu 0,07 puncte procentuale indicele Markit iTraxx SovX CEEMEA, în compoziţia căruia sunt incluse România, Turcia sau Ucraina, arată datele CMA.
Indicatorul CDS pentru regiunea CEEMEA (Europa Centrală şi de Est, Orientul Mijlociu şi Africa) a scăzut cu 0,11 puncte procentuale de la lansare în ianuarie, în timp ce indicele pentru Europa de Vest a urcat cu 1,29 puncte procentuale la 2,13 puncte procentuale.
CDS-ul Irlandei, care a acceptat un program de ajutor financiar de 85 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, a urcat la nivelul record de 6,4 puncte procentuale joi, potrivit CMA. Faţă de 7 octombrie, costurile pentru asigurarea datoriilor Irlandei au avansat cu 4,745 puncte procentuale.
Fondul Monetar Internaţional estimează că statele emergente din Europa vor creşte cu 3,1% anul acesta, de peste două ori mai mult faţă de avansul de 1,5% al regiunii euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News