Data publicării:
Exploziile pagerelor din Liban provoacă panică. Experții dezvăluie dacă telefoanele mobile pot fi și ele o țintă. Cum verifici dacă smartphone-ul tău e sigur
Atacul asupra militanților Hezbollah prin detonarea de pagere a stârnit temeri pe rețelele de socializare că smartphone-urile ar putea fi următoarea țintă.
Nouă persoane au murit și aproape 3.000 au fost rănite după ce mii de pagere au explodat simultan în Orientul Mijlociu marți. Atacul coordonat a vizat grupul militant susținut de Iran, Hezbollah, și a avut loc în jurul orei 15:30, ora locală, în Liban și Siria.
Se crede că pagerele – folosite deoarece erau mai greu de urmărit decât smartphone-urile – au fost capturate de personalul de informații israelian, care le-a umplut cu explozibili care s-au declanșat atunci când un mesaj a fost primit.
Atacul a stârnit temeri pe rețelele de socializare că smartphone-urile ar putea fi următoarea țintă. Vorbind cu MailOnline, experții au dezvăluit dacă acest lucru este o posibilitate și cum să verifici dacă un smartphone nou achiziționat este sigur.
Oamenii au inundat rețelele de socializare afirmând că „smartphone-urile sunt următoarele” și că „orice dispozitiv electronic poate fi folosit ca o bombă”
Oamenii au inundat rețelele de socializare afirmând că „smartphone-urile sunt următoarele” și că „orice dispozitiv electronic poate fi folosit ca o bombă”.
Un internaut a spus: „Dacă pagerele pot fi hackuite pentru a exploda, telefoanele mobile vor fi următoarele”.
Unele rapoarte au sugerat că un atac cibernetic din partea Israelului ar fi provocat supraîncălzirea bateriilor și un eveniment de combustie spontană, dar un expert consideră că acest lucru este „puțin probabil”.
Utilizate pe scară largă în anii 1990, pagerele sunt dispozitive mici de telecomunicații wireless care emit un semnal sonor sau vibrează atunci când primesc transmisii de la alții. Un ecran pe pager afișează mesaje alfanumerice, cum ar fi un număr de telefon la care persoana care deține dispozitivul trebuie să sune. Pagerele unidirecționale primesc doar mesaje, în timp ce pagerele cu răspuns și cele bidirecționale pot, de asemenea, să recunoască și să răspundă la mesaje folosind un emițător intern.
Dr. Lukasz Olejnik, cercetător senior vizitator la Departamentul de Studii de Război al King's College London, a fost de acord că pagerele sunt acum o tehnologie „de nișă”, dar sunt încă utile în situații de urgență sau în „utilizări foarte specializate”.
„Pagerele au fost folosite din motive de securitate operațională pentru a limita riscul de interceptare sau urmărire”, a spus Dr. Olejnik pentru MailOnline.
„Pagerele au o suprafață de atac mai mică decât smartphone-urile – este mult mai dificil să le hackuiești”, a mai spus acesta.
"Nu există riscul ca cineva să îți explodeze smartphone-ul"
Potrivit Dr. Olejnik, smartphone-urile ar putea fi, de asemenea, ținte în astfel de atacuri în locul pagerelor, cu toate că „smartphone-urile ar putea fi urmărite mai ușor”. Dar academicianul a adăugat că „nu există riscul ca cineva să îți explodeze smartphone-ul”.
„Cele mai multe smartphone-uri moderne sunt construite în moduri care fac ca astfel de manipulări să fie fie foarte dificile, fie aproape imposibile,” a spus el.
Dacă ești „paranoic”, doctorul sugerează să folosești un detector de material exploziv pentru telefonul tău și să achiziționezi „direct de la furnizori, precum Apple”, mai degrabă decât de la vânzători second-hand.
„Este pur și simplu extrem de improbabil – incidentul din Liban este o operațiune care a necesitat resurse, cum ar fi bani, oameni, etc”, spune Dr. Olejnik.
Specialistul consideră teoria care circulă pe rețelele sociale că un hack cibernetic ar fi declanșat supraîncălzirea bateriei și combustia – fără explozive implantate – „improbabilă”.
Fotografiile din Orientul Mijlociu arată resturile explodate ale pagerelor marcate Gold Apollo, un producător taiwanez. Gold Apollo a declarat că a licențiat marca sa unei companii din Budapesta numită BAC Consulting și nu a fost implicată în producția dispozitivelor.
"Probabilitatea ca cineva să fi pus explozibil în telefon este extrem de mică, cu excepția cazului în care ești ținta unei agenții de informații bine dotate cu resurse"
Nicholas Reece, cercetător în domeniul informaticii la Universitatea New York, a spus că „este greu de imaginat că producătorul a fost un participant activ” aici din cauza impactului potențial asupra afacerii lor.
„Cu toate acestea, Israelul a avut acces fizic la dispozitive pentru a implanta tehnologia și apoi a le reambala,” a declarat el pentru MailOnline.
„A face acest lucru la un smartphone ar fi considerabil mai dificil. Ar trebui să existe suficient spațiu fizic în interiorul carcasei smartphone-ului pentru a pune explozivele, ceea ce este improbabil în cazul oricărui smartphone modern”, detaliază Reece.
„Carcasele sunt, de asemenea, mai dificil de deschis și de închis în așa fel încât să nu afecteze telefonul sau să nu fie detectat. În special, Apple are un sistem de management al lanțului de aprovizionare foarte robust, care ar trebui, de asemenea, să fie infiltrat și gestionat. Totuși, telefonul ar putea fi cumva modificat. Cu toate acestea, probabilitatea ca cineva să fi pus explozibil în el este extrem de mică, cu excepția cazului în care ești ținta unei agenții de informații bine dotate cu resurse”, a completat acesta.
Pagerele ar fi putut să explodeze atunci când primeau un anumit mesaj
Josep Jornet, profesor de inginerie electrică și informatică la Universitatea Northeastern, crede că pagerele au fost manipulate astfel încât să explodeze atunci când primeau un anumit mesaj.
„Între producător și utilizator, cineva a avut acces la aceste pagere”, a declarat profesorul Jornet pentru Northeastern Global News.
„Și nu au modificat doar software-ul, ci au făcut ca dispozitivul să reacționeze la prezența unui mesaj specific. De asemenea, au adăugat un mic explozibil lângă baterie, astfel încât reacția să nu fie doar o explozie a bateriei, ci să explodeze întregul pager”, a detaliat Josep Jornet, conform Daily Mail.
.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News