Data publicării:

România, lider în UE. Vezi la ce i-am depășit pe europeni

Autor: Căloiu Oana | Categorie: Arhiva
WhatsApp
AFACERI
AFACERI

Alegeri prezidentiale 2024

Costul orar al Costul orar al muncii este reprezentat de salarii, de compensaţii financiare şi de cheltuielile nesalariale ale angajatorului. În acest cadru, în al treilea trimestru al acestui an, România a avut cel mai mare cost orar al forței de muncă în sectorul non-business din UE, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Potrivit datelor Oficiului European pentru Statistică, Eurostat, creșterea României a fost de 9,6%, cu 8,6% mai mare decât creșterea înregistrată în UE.

Sectorul non-business este responsabil pentru aproximativ 30% din costurile cu mâna de lucru pentru întreaga economie. Acest sector cuprinde domenii precum administraţia publică, securitatea socială, educaţia sau sănătatea, altfel spus, activităţi din domeniul serviciilor.

Totodată, România ocupă locul al doilea în UE la creşterea costului total al forţei de muncă în trimestrul al treilea, acest indice fiind de 7,2%. O creştere mai mare a costului total al forței de muncă a fost înregistrat doar de Estonia, respectiv 7,6%. Comparativ, costul orar al forţei de muncă în Uniunea Europeană a crescut cu 1,9%, iar în zona euro, costul a fost mai mare cu 2,0%.

Potrivit datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică, costul orar al forţei de muncă a crescut cu 4% în trimestrul al treilea din 2012, comparativ cu trimestrul anterior. Totodată, costul orar al forței de muncă a crescut cu 7,58% faţă de acelaşi trimestru al anului trecut. În formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare), costul orar al forţei de muncă a înregistrat o rată de creştere de 3,70% faţă de trimestrul precedent şi de 7,16% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel