Data actualizării:
Data publicării:

România are aceleași atribuții ca America, dar legi din 1968. Adrian Zuckerman atenționează: Are cam 1400 de companii de stat. Majoritatea pierd bani, miliarde de euro

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Economie
WhatsApp
Inquam Photos / Cornel Putan
Inquam Photos / Cornel Putan
Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA în România, a vorbit despre situația economică a României și ce ar trebui să se schimbe.

Astăzi a avut loc o dezbatere despre reglementarea REIT-urilor (Real Estate Investment Trusts) - „Modelarea Viitorului Investițiilor Imobiliare în România”, organizată în parteneriat cu BREC (Bucharest Real Estate Club), Bursa de Valori București și Comisiile pentru buget, finanțe și bănci din cadrul Parlamentului României. Evenimentul de la Parlament a fost moderat de Bogdan Chirieac.

REIT-urile sunt vehicule de investiții care facilitează accesul persoanelor fizice și juridice la un portofoliu diversificat de proprietăți imobiliare. Prin intermediul acestor entități, investitorii pot accesa și investi în proprietăți imobiliare într-un mod simplificat și eficient. Un aspect important al REIT-urilor este că acestea sunt companii listate pe o bursă reglementată, ceea ce asigură transparența, lichiditatea și supravegherea corespunzătoare pentru investitori.

"Ce trebuie făcut ca să împingi economia română înainte... În opinia mea, România trebuie să se decidă să facă ce e corect, ce e normal şi să nu uite că cel mai bun prieten al său este America. În felul acesta trebuie să mergi înainte, trebuie să îţi alegi prietenii şi să mergi înainte cu ei. Nu poţi să te joci cu alţii care sunt mult mai periculoşi şi fac probleme - nu numai pentru România, ci pentru multe alte ţări din lume.

Aşa că, trebuie să ne gândim foarte bine la lucrul acesta. Îmi pare bine că urmează un an de alegeri, care începe într-o lună. Trebuie făcut foarte mult, într-un astfel de an, pentru că oamenii care vor să fie aleşi trebuie să facă ce este bine pentru România şi ce este bine pentru români. Trebuie să crească nivelul de trai în România, trebuie să dezvolte economia.

România, cu toate că este mai mică, are aceleaşi atribuţii ca America - are produse forestiere, are una din cele mai avansate industrii de tehnologie, de agricultură, de imobiliare şi are multe surse de energie. Dar lucrurile astea nu sunt dezvoltate, pentru că, din păcate, avem legi din 1968. Statul român are vreo 1400 de companii de stat - din majoritatea, pierde bani, miliarde de euro. Iar cei care fac bani nu fac bani la nivelul la care ar trebui să o facă. Lucrurile astea trebuie terminate. Dacă ar fi terminate, nu ar exista o gaură în buget şi mediul privat ar merge înainte. (...)

"Nu vor fi investitori în România dacă lucrul ăsta continuă"

Sunt multe industrii - ciment, oţel, mobilă, multe altele - arhitecți, ingineri... Toate acestea trebuie să fie firme private care să avanseze mediul privat. Altfel, ce o să se întâmple aici este ce s-a întâmplat în ultimii 15-20 de ani - oamenii din România au plecat. Nu se susţine economia în felul ăsta, nu vor fi investitori în România dacă lucrul ăsta continuă.

Ce vreau să vă spun este ca speranţa trebuie dezvoltată, mediul privat trebuie dezvoltat şi cel mai bun lucru este să ai o lege de REIT (Real Estate Investment Trusts) care să ajute investitorii şi, mai ales, oamenii din România să participe la profituri", a spus Adrian Zuckerman în ședinţa Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel