Urmărește emisiunea live
Români din Neamț, imunizați cu vaccinul GREȘIT
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Români din Neamț, imunizați cu vaccinul GREȘIT / Foto: Pixabay
Români din Neamț, imunizați cu vaccinul GREȘIT / Foto: Pixabay
Mai mulți români ar fi fost vaccinați cu serul greșit.

Este anchetă la un centru de vaccinare din Neamț, după ce trei persoane au fost vaccinate cu serul AstraZeneca la doza a treia, deși booster-ul se face în țara noastră doar cu un vaccin pe bază de ARN mesager. Un alt caz identic a fost descoperit și în Brașov, transmite Realitatea Plus. Se pare că cele trei persoane ar fi cerut să li se injecteze serul AstraZeneca, iar cadrele medicale i-au imunizat fără să le spună că momentan în țara noastră pentru doza a treia este folosit serul de la Pfizer sau cel de la Moderna. Persoanele în cauză s-au vaccinat în cursul silei de vineri, 21 octombrie.

Peste 110.000 de persoane au fost vaccinate ieri

110.539 de persoane au fost vaccinate ieri, 24 octombrie. În total 6.417.484 de persoane au fost imunizate de la începutul campaniei cu o doză, iar 5.920.032 dintre acestea au schema completă de vaccinare. De asemenea, 706.622 de persoane au făcut și doza a treia.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 anunță că, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor, duminică, la ora 17.00, numărul total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 (începând cu data de 27 decembrie 2020) a ajuns la 11.850.881.

Au fost utilizate 9.013.480 de doze Pfizer BioNTech, 792.384 de doze Moderna, 851.758 de doze AstraZeneca și 1.193.259 de doze Johnson&Johnson.

În ultimele 24 de ore au fost 49 de reacții adverse în urma vaccinării. În ceea ce privește numărul total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare, începând din 27 decembrie 2020, sunt 18.071 de reacții comune și minore.

EMA: Vaccinarea anti-COVID cu alt ser la doza a treia, mai eficientă

Vaccinarea cu alt ser față de cel folosit pentru primele două doze poate fi mult mai eficientă, susține Agenția Europeană a Medicamentului.

Un studiu publicat în Statele Unite săptămâna trecută arăta că persoanele care fac vaccinuri ce folosesc tehnologia clasică par să fie mai bine protejate dacă fac doza booster cu un vaccin care utilizează tehnologia ARN mesager, adică Pfizer sau Moderna. EMA a anunțat că va studia datele venite de la Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA), care a decis că o persoană poate primi un alt ser pentru doza a treia.

”Constatăm că există câteva rezultate promiţătoare în studii care confirmă că această abordare provoacă, prin anumite combinaţii de vaccinuri, un răspuns imunitar mai puternic decât atunci când se foloseşte acelaşi tip de vaccin, la o vaccinare suplimentară”, a declarat într-o conferinţă de presă Marco Cavaleri, însărcinat cu strategia vaccinării la EMA. Vezi AICI mai mult.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel