Data publicării:
Risc de faliment pentru mai multe companii aeriene din Europa, inclusiv din România
Mai multe companii aeriene din Europa, inclusiv din România, ar putea intra în faliment în această iarnă.
Avertismentul vine de la Bloomberg. Conform sursei citate, autorităţile naţionale, care au salvat companiile aeriene în timpul pandemiei, îşi mută atenţia pe inflaţia în creştere.
Astfel, chiar dacă pandemia nu a adus falimente în Europa în rândul companiilor aeriene graţie ajutoarelor de stat, acum situaţia e chiar mai dificilă, având în vedere costurile din ce în ce mai ridicate cu kerosenul şi cu forţa de muncă. Companiile aeriene mai mici din Europa centrală şi de est ar urma să fie cele mai vulnerabile, transmit specialiştii în domeniu care citează un model de estimare a riscului de faliment conform unor nivele de competiţie şi capacitate, rute şi costuri probabile.
Cele mai importante şase companii din Europa se confruntă cu un risc neglijabil, iar companii low-cost precum RyanAir, EasyJet şi Wizz Air au încă un rating bun de investiţii. În acelaşi timp, Air France - KLM, IAG SA şi Lufthansa se pot baza, încă, pe guvernele ţărilor din care provin, dacă situaţia o cere.
Cele mai expuse companii aeriene ar fi, după cum urmează, una din Cipru, două din Albania, şi altele din Belarus, Bulgaria, Cehia, Georgia, Moldova şi România.
Un astfel de eveniment ar fi în avantajul jucătorilor puternici din Europa de est, cum ar fi Wizz Air şi RyanAir, conform sursei citate, având în vedere că aceste companii au capacitatea de a reloca rapid avioane spre pieţe vacantate.
În România, scandal imens din cauza Blue Air. AFM i-a pus poprire pe conturi, mii de români blocaţi în aeroporturi. Între timp, datoria s-a eşalonat, dar avioanele sunt tot la sol
"În urma solicitării transmise în dimineața zilei de 7 septembrie 2022, de eșalonare la plată a obligațiilor restante la Fondul pentru Mediu și a transmiterii documentației necesare pentru începerea procedurii de eșalonare, în conformitate cu prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, Administrația Fondului pentru Mediu a decis suspendarea popririi asupra disponibilităților bănești ale companiei BLUE AIR AVIATION S.A și stabilirea unui grafic pe 12 luni pentru achitarea creanței", transmite AFM printr-un comunicat de presă. CITEŞTE MAI MULTE AICI
"Poprirea a fost ridicată și zborurile vor fi reluate. Am beneficiat de sprijinul AFM, în special de cel al domnului președinte Dobre. S-a oprit o companie aeriană și s-a oprit de tot, iar credibilitatea Blue Air a fost puternic zdruncinată. În aceste momente facem o evaluare atentă ca să înțelegem care ne este capacitatea de operare. În decursul zilei de mâine vom reveni cu un comunicat oficial în care vom anunța exact ce zboruri vom relua, fie cu sprijinul TAROM sau a altor operatori încercăm să aducem acasă pasagerii blocați în aeroporturile străine", a informat şi Blue Air.
Ciucă, despre situaţia de la Blue Air: Toate instituţiile se vor implica, astfel încât să îi aducem pe români cât mai repede acasă
Premierul Nicolae Ciucă a rugat Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului să urmărească şi să monitorizeze întregul proces, iar absolut toate instituţiile trebuie să se implice în recuperarea datoriilor către stat.
„Mai mulţi cetăţeni români au rămas blocaţi în mai multe aeroporturi. În acest sens, începând de aseară, am luat decizia să intervenim pentru a sprijini cetăţenii români, ei sunt clar afectaţi de suspendarea acestor zboruri. Ministerele de linie au întreprins măsurile necesare, astfel încât să îi sprijinim să vină acasă. Toate aceste demersuri trebuie făcute cu respectarea legii şi fondurile alocate de la bugetul de stat trebuie recuperate de la compania care a generat această situaţie”, a spus, miercuri, în ședința de Guvern, premierul Nicolae Ciucă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News