Data publicării:

Revoltă înainte de alegerile europarlamentare. Agricultorii francezi și spanioli au blocat drumurile / Video

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Agricultori din Franța și Spania au blocat luni drumurile de-a lungul graniţei franco-spaniole prin munţii Pirinei, pentru a protesta înaintea alegerilor europarlamentare contra a ceea ce reclamă drept concurenţa neloială din afara UE, transmite Reuters.

Fermierii din mai multe state membre ale Uniunii Europene au desfășurat în ultimele luni numeroase proteste contra restricţiilor ce le sunt impuse prin Pactul Verde european şi contra importurilor de produse alimentare din Ucraina scutite de taxe vamale, dar şi de obligaţia respectării standardelor europene.

Pactul Verde al UE (Green Deal) constă într-un program care vrea să reducă treptat la zero emisiile nete de CO2 ale blocului comunitar până în 2050. Iniţiativa este însă criticată de sectorul agricol, dar şi de industria energetică care exploatează materii prime fosile, dar şi de partidele politice de dreapta şi de extremă-dreapta.

Cu câteva zile înaintea alegerilor europarlamentare care încep joi, însă în majoritatea ţărilor Uniunii au loc duminică, fermierii francezi şi spanioli au utilizat zeci de tractoare cu scopul de a bloca pe două autostrăzi ambele părţi ale graniţei dintre Franţa şi Spania.

"Întrucât avem alegeri europene, hai să vedem dacă politicienii noştri iau sectorul în serios şi ascultă revendicările noastre!", a zis un fermier spaniol participant la protest.

Video

Youtube video image


În urma manifestațiilor de acest fel desfăşurate de la începutul anului 2024, Comisia Europeană a făcut unele concesii sectorului agricol, însă acestea sunt considerate insuficiente, precum ar fi extinderea cu 6 luni a dreptului statelor membre de acordare a unor subvenţii, o derogare parţială de la aplicarea uneia dintre noile norme de mediu ale Uniunii Europene care impune lăsarea unor terenuri în pârloagă, plus măsuri de reducere a unor importuri agricole din Ucraina în cazul distorsiunilor pieţei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel