Reguli noi în avioane! Sticlele cu lichide vor fi permise din nou
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Regulile cu privire la accesul cu lichide în avioane ar putea fi modificate. Datorită echipamentelor tot mai performante utilizate pentru scanarea bagajelor, pasagerii ar putea avea voie să transporte și lichide, în viitorul apropiat.

În Marea Britanie, restricțiile de securitate cu privire la accesul cu lichide și laptopuri în bagajele de mână din aeroporturi ar putea fi eliminate, în termen de doi ani. Aceste modificări ar putea fi posibile datorită scanerelor 3D de înaltă tehnologie.

Deși nu a fost luată încă o decizie finală, Guvernul de la Londra ia în considerare introducerea scanerelor mai avansate până la jumătatea anului 2024, a declarat o sursă pentru BBC. Echipamentul, similar scanerelor CT folosite în spitale, este capabil să ofere o imagine mai clară a conținutului unei genți. The Times a relatat faptul că miniștrii au efectuat o analiză și că un anunț va fi făcut înainte de Crăciun.

În prezent, pasagerii care transportă lichide în bagajul de mână nu pot avea acces în aeronavă decât cu recipiente cu o capacitate maximă de 100 ml. Acestea trebuie să fie prezentate personalului de securitate într-o singură pungă de plastic transparentă, resigilabilă, cu o capacitate maximă de un litru și care măsoară aproximativ 20 cm pe 20 cm. Aceste limite sunt în vigoare din noiembrie 2006.

Lichidele, permise în bagajul de mână

Scanerele 3D au fost testate pe Aeroportul Heathrow din Londra, începând cu 2017. „Le implementăm lent. Am început extinderea zonei de securitate la terminalul 3, ce are mai multe scanere CT. Avem ca termen limită jumătatea lui 2024 de la Ministerul Transporturilor”., a declarat directorul executiv al aeroportului, John Holland-Kaye.

Tehnologia este deja utilizată de mai mulți ani de aeroporturile din SUA, precum Hartsfield-Jackson din Atlanta și O’Hare din Chicago. Oficialităţi guvernamentale britanice au precizat că după introducerea noului sistem de scanare practic nu se va mai aplica interdicţia de acces asupra transportării de recipiente mai mari de 100 ml în bagajul de mână.

Ministerul Transporturilor britanic ceruse iniţial ca toate aeroporturile din Regatul Unite să fie dotate cu noile scanere de la 1 decembrie 2022, dar pandemia de COVID-19 a făcut ca acest termen să nu poată fi respectat. Pentru luna septembrie, datele Asociaţiei Internaţionale de Transport Aerian (IATA) indică niveluri ale traficului de pasageri de numai 73% faţă de cele pre-pandemie.

Biletele de avion se vor scumpi cu 50%. O provocare va fi dacă intrăm în Schengen

David Ciceo, preşedintele Asociaţiei Aeroporturilor din România și directorul Aeroportului Internațional Cluj, susține, într-un interviu, că intrarea în Schengen va veni cu provocări pentru aeroporturile din țară. Mai mult, Ciceo estimează că în 2023 biletele de avion se vor scumpi cu 50%. „În acest moment, punctual pe ultimele 2-3 luni, am revenit în România aproape la nivelul din 2019, pe întreg anul vom avea aproximativ 85% din traficul din 2019 și deja anul viitor ne așteptăm să recuperăm traficul. A fost o revenire puternică mai ales în lunile de vară, dar și în această toamnă, această revenire este peste previziunile pe care le aveam anul trecut. Previziunile erau că traficul se va recupera doar în 2024, avem aproximativ 60-65% trafic recuperat, este foarte bine, pe totalul anului vom avea aproximativ 85%, scrie Monitorul de Cluj.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel