Moartea Reginei Elisabeta. De ce apare empatia când moare o persoană publică. Leca: Fără ele ne simțim ai nimănui
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Sursa foto: Facebook The Royal Family
Sursa foto: Facebook The Royal Family
Ce înseamnă empatia pe care o arată oamenii la moartea persoanelor publice. De ce empatizăm cu persoanele din spațiul public, vedete, politicieni, atunci când mor.

Încetarea din viață a persoanelor publice declanșează la scară largă emoții, iar empatia este una dintre ele. De altfel, ceea ce s-a putut vedea în primele ore de la anunțul privind starea de sănătate a Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, urmat de cel al decesului, a arătat cum un singur om, prin existența sa și prin faptele sale, a unit ”în simțiri” o lume întreagă.

Despre empatia creată ca urmare a trecerii în neființă a persoanelor publice ne-a vorbit, în exclusivitate, psihologul Radu Leca, acesta explicându-ne care este mecanismul ce declanșează atât emoțiile pozitive, cât și cele negative.

”Noțiunea de pierdere a dragostei, imaginea de sine a oamenilor se întregește prin totalitatea tuturor persoanelor publice pe care noi le simpatizăm. Fără ele noi ne simțim mai singuri, mai triști, mai nepopulari, mai ai nimănui. Nu mai simțim ideea de apartenență”, a declarat psihologul Radu Leca, pentru DC Medical.

Contestarea valorilor și frustrările

În același rând sunt și situațiile în care parte dintre lucrurile făcute de persoanele publice sunt contestate sau pur și simplu ignorate, în încercarea unora de a le pune într-o lumină nefavorabilă.

Citește mai departe pe dcmedical.ro>>

Date-cheie din viaţa reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii


* Elizabeth s-a născut pe strada Bruton nr. 17, Londra, la 21 aprilie 1926, şi a fost botezată la 29 mai în acelaşi an, în capela privată de la Palatul Buckingham.

* Ea a devenit moştenitoare aparent atunci când unchiul ei, Eduard al VIII-lea, a abdicat la 11 decembrie 1936, iar tatăl ei a devenit regele George al VI-lea. Ea avea 10 ani.

* S-a căsătorit cu locotenentul de marină Philip Mountbatten, un prinţ grec, la Westminster Abbey din Londra, la 20 noiembrie 1947. Au avut patru copii: Prinţul Charles (născut în 1948), Prinţesa Anne (1950), Prinţul Andrew (1960) şi Prinţul Edward (1964). Philip a murit în aprilie 2021, la vârsta de 99 de ani.

* Ea a urcat pe tron la moartea tatălui său, la 6 februarie 1952. În momentul decesului tatălui ei, Elisabeta se afla în Kenya într-un turneu regal. A fost încoronată la 2 iunie 1953 la Westminster Abbey, fiind prima încoronare televizată.

* Când a urcat pe tron, Iosif Stalin, Mao Zedong şi Harry Truman conduceau Uniunea Sovietică, China şi Statele Unite, în timp ce Winston Churchill era prim-ministrul britanic.

* Ea a fost reprezentată de 15 prim-miniştri. În timpul domniei sale, au fost 14 preşedinţi americani, şi i-a întâlnit pe toţi, cu excepţia lui Lyndon Johnson.

* La 9 septembrie 2015, ea a depăşit cei 63 de ani, 7 luni, 2 zile, 16 ore şi 23 de minute pe care stră-stră-străbunica sa, regina Victoria, i-a petrecut pe tron, devenind cel mai longeviv monarh al ţării, într-o succesiune care datează de la regele normand William Cuceritorul, în 1066.

* Elisabeta rămâne regina a 15 regate: Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Antigua şi Barbuda, Bahamas, Belize, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Saint Kitts şi Nevis, Sfânta Lucia, Sfântul Vincent şi Grenadine şi Tuvalu.

* Ea şi-a sărbătorit Jubileul de Platină - cea de-a 70-a aniversare a ascensiunii sale - la 6 februarie 2022, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel