Data publicării:

Reformă Justiție. Zeci de ONG-uri, protest masiv. UE intervine

Autor: Darius Muresan
WhatsApp

Propunerile de revizuire a sistemului judiciar din Polonia, care vor fi dezbătute miercuri de parlament, vor pune capăt statutului de drept și democrației.

Atenționarea vine din partea a 28 de organizații ale societății civile (ONG), care le cer aleșilor să oprească discuțiile asupra proiectelor de lege, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Parlamentul va dezbate amendamentele convenite de președintele Andrzej Duda și Partidul Lege și Justiție (PiS, de guvernământ) la două controversate proiecte de lege, după ce în mod neașteptat șeful statului s-a opus în iulie, prin veto, propunerilor originale, în urma unor ample proteste la nivel național și a atenționărilor din partea aliaților occidentali privind politizarea instanțelor.

Cele 28 de organizații semnatare ale protestului, printre care se numără Amnesty International, Fundația Helsinki pentru Drepturile Omului și Fundația Batory, au spus că propunerile conferă parlamentului aproape mână liberă în stabilirea componenței Curții Supreme și în modul de alegere a judecătorilor și "încalcă grav" Constituția.

"Introducerea acestor amendamente va însemna că Polonia va înceta cu siguranță să mai fie un stat de drept și o democrație", au subliniat organizațiile într-o petiție.

"Solicităm oprirea imediată a discuțiilor parlamentare (asupra proiectelor de lege) și cerem începerea unor consultări publice extinse asupra acestui subiect", se mai arată în petiție.

PiS, formațiune politică eurosceptică, spune că schimbarea sistemului judiciar este necesară deoarece instanțele sunt lente, ineficiente și blocate în mentalitatea din perioada comunistă.

Andrzej Duda, aliat al PiS, a avut confruntări cu partidul după ce s-a opus schimbărilor, atunci când a spus că proiectele de lege conferă prea multă putere unui singur partid și ministrului justiției.

Comisia Europeană, critici în ceea ce privește reforma

Însă redactarea amendamentelor s-a făcut în secret, iar schimbările au fost criticate de ONU și Comisia Europeană, care spun că acestea ar putea dăuna sistemului judiciar al Poloniei.

Jaroslaw Kaczynski, liderul PiS și cel mai influent politician polonez, s-a întâlnit în privat cu Duda de mai multe ori pentru discuții. Detaliile despre întâlnire au fost ținute la secret și nu se știe la ce consens s-a ajuns.

"Președintele ne dă ceva speranță că legea fundamentală nu va fi încălcată continuu", a spus Irena Kaminska, judecătoare și membru al asociației judecătorilor, Themis.

"Pentru un moment am sperat că va fi un progres, dar s-a dovedit că nu este așa", a adăugat ea.

PiS are majoritate în parlament, iar dacă proiectele de lege vor trece, acest lucru ar putea deschide calea pentru mai multe reforme introduse de această formațiune politică.

Marcin Matczak, din partea Fundației Batory din Varșovia, a spus că acest lucru ar putea duce la schimbări în sistemul electoral, oferind PiS dominație totală.

"După ce legile (privind instanțele) vor fi implementate, guvernul va putea să conducă etern. Nu va mai fi nimeni care să ne apere", a mai spus el.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel